Teen parhaani ja se riittäköön

Oulun Kärppien lääkäri ja kuntovalmentaja Harri M. Hakkarainen kertoi nuoresta jääkiekkoilijasta, joka oli saanut joukkueen lääkäriltä ohjeen välttää kovaa voimaharjoittelua, koska hänen fyysinen kehityksensä ei ollut vielä siinä vaiheessa, että elimistö olisi kestänyt maksimipainoja. Valmentaja oli samaa mieltä lääkärin kanssa, mutta isän silmissä välkkyi pojan tulevaisuus NHL:ssä, joten hän palkkasi juniorilleen personal trainerin, joka suunnitteli uuden ohjelman. Seurauksena oli selkävamma, joka saattaa katkaista koko lupaavan urheilu-uran.

Esimerkin perusteella lasten kilpaurheilu olisi helppo tuomita, mutta vähän tarkemmalla pohdinnalla voi huomata, että ei kilpailemisessa sinänsä ole mitään vikaa - enemmän pitäisi kiinnittää huomiota kaikkeen kilpailemisen ympärillä olevaan; tähtikulttiin, kuuluisuuteen ja rahaan. Ne ohjaavat lasten valintoja.

Ja lasten tekemien valintojen takana on lähes aina vanhempi tai valmentaja.JOSKUS VANHAAN hyvään aikaan, jos sellaista on koskaan ollutkaan, lasten omaehtoinen liikkuminen oli luonnollista ja jokapäiväistä. Nykyisin harrastus- ja kilpailutoiminta ovat pääosin systemaattisesti ohjattuja ja niitä pyörittävät aikuiset. Harrastamiseen satsataan aikaa, energiaa ja rahaa, joten vastineeksi vaaditaan tuloksia. Senttejä, sekunteja, peliaikaa, voittoja tai ainakin hyvää mieltä.

Lastenpsykologi Tuovi Keränen kehottaa meitä vanhempia miettimään, miksi lapsemme harrastaa kilpaurheilua - tai mitä tahansa muuta - ja miten me suhtaudumme siihen. Kuinka paljon vaikutamme lastemme harrastusten valintaan ja kuinka paljon me heiltä sen tähden vaadimme?

Voittaminen on mahtavaa, mutta pakollista se ei saa olla. Lapsi nauttii kilpailemisesta, jollei siihen sisällytetä liian kovia vaatimuksia.

Media moittii usein huippu-urheilijoita, jotka sanovat tekevänsä parhaansa ja katsovansa, mihin se riittää. Lapselle parhaansa tekeminen riittää varmasti.

Mutta riittääkö se lapsen aikuiselle?Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.