Tehis alkoi alusta, eikä lainkaan suotta

Ikääntyessä vuodet kulkevat pikajuoksijan vauhdilla. Elämän matkaan liittyy Nostalgian koko suku: miehet ja naiset, lapset ja vanhukset. Esille nousevat muistolliset tapahtumat, kokemukset ja tilanteet. Miksi? Kun silloin ennen kaikki oli paremmin kuin nyt. Yksistään ei ole kyse todellisista oloisuuksista, vaan myös tv-sarjoista ja elokuvista, fiktiivisyydestä.

Menneisyyden ikävöinti, kaiho ja haikeus ovat vaarallisimmissa muodoissaan taantumista, taaksepäin menemistä, poistumista nykyisyydestä ja huomisista päivistä. Minäkin voin nostalgisoida niin hyvässä kuin pahassa. Ensimmäistä ryhmää edustaa se, että digitalisoinnin käynnistyttyä KinoTV aloitti alusta Teho-osaston (ER), parhaimman sairaalasarjan. Tehis on luokiteltavissa ensisijaisesti Michael Crichtonin etevyyden näytöksi, näyttelijöitä ja ohjaajia unohtamatta.

Ensin kertausta, sillä Teho-osasto on yhdysvaltalainen tv-sarja, joka keskittyy chicagolaisen opetussairaalan ensiapupoliklinikan toimintaan. Siis edelleenkin, alkaen vuodesta 1994. Myös Steven Spielberg osallistui jaksojen tuottamiseen. Kesällä 2006 Suomessa näytettiin 12. tuotantokausi ja syksyllä 2006 Yhdysvalloissa alkoi 13. kausi. Suomessa 13. kausi alkoi viime huhtikuussa, ja se päättyi syyskuun alussa. Sarjan 14. tuotantokausi käynnistyi Yhdysvalloissa 27.9.2007, ja sen on epäilty olevan sarjan viimeinen kausi.

Katsoin pilotin eli puolitoistatuntisen jakson. Tutut ihmiset tulivat vastaan kuin parhaimmat ystävät: pitkään sarjassa jatkanut Noah Wyle (Carter), traagisen sarjakuoleman saavuttanut Anthony Edwards (Mark Greene), kunnianhimoinen Eriq La Salle (Benton), milteipä aina mukana ollut Sherry Stringfield (Susan), kestolemmikkini Julianna Margulies (Carol Hathaway) ja sarjasta kansainväliseksi tähdeksi kohonnut George Clooney (Doug)...

Tehiksestä voisi kirjoittaa loppumattomasti. Tyydyn vain joihinkin trivialitietoihin. Sarjan alku kuvattiin vanhassa sairaalassa, koska rahaa ei ollut eikä aikaa rakentaa lavasteita. Tunnusmusiikin sävelsi James Newton Howard. Vuonna 1997 filmattiin jakso Ambush, joka oli live-jakso reaaliajassa. Sarjassa ovat vierailleet muun muassa Ewan McGregor, Kristin Davis, Kirsten Dunst, James Woods sekä Sally Field. Kaudella 13 alkumusiikki vaihtui parin sekunnin välähdykseksi, koska ohjelmalle haluttiin lisää aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.