Tekijä kohtaa loppunsa

Huhtikuun alkaminen tietää sitä, että keskusteluohjelma Inhimillinen tekijä loppuu pian. 20-vuotiaan sarjan viimeinen lähetys nähdään 19. huhtikuuta. Yle ei enää tilaa Inhimillistä tekijää, koska jatkossa satsataan sarjatuotantoon ja vähennetään studio-ohjelmia.

Ensimmäinen primitiivireaktio on, että väärin lopetettu. Inhimillinen tekijä on aina pysynyt asialinjalla ja puhunut tärkeistä aiheista avoimesti. Kun vieras saapuu Inhimilliseen tekijään, hän voi luottaa toimittaja Anne Flinkkilän hienovaraisuuteen ja siihen, että hän on tehnyt kotiläksynsä. Inhimillisellä tekijällä on viikoittain puolisen miljoonaa katsojaa, ja se on yksi Ylen vahvimmista brändeistä.

Keskusteluohjelmat keskitetään jatkossa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitukseen. Luovissa sisällöissä keskitytään muunlaisiin ohjelmiin. Nykylinjasta mainitaan esimerkkeinä sellaiset asialliset tosi-tv-sarjat kuin Menneisyyden metsästäjät ja Elossa 24h.

En vastusta muutosta, enkä välttämättä edes Inhimillisen tekijän lopettamista. Ylen byrokratia on kuitenkin erittäin huono syy lopettamiseen. Jos taas joku luulee, että tyylipuhtaan asiallisen keskusteluohjelman aika on ohi, tämä joku on väärässä.

Humoristiset paneeli-show’t ovat nykyaikaa mutta eivät korvaa Inhimillistä tekijää. Tyylilajin edustajista on jo nyt ylitarjontaa. Kukaan ei voi olla niin tyhmä, että lopettaisi Inhimillisen tekijän sen keskivertoa vanhemman katsojakuntansa vuoksi. Joten en edes esitä sellaista teoriaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.