Teollisuustyöpaikkojen kato vie surulliseen suuntaan

Osuuskauppa Keskimaan nousu Keski-Suomen suurimmaksi yritystyönantajaksi kertoo hyvin hoidetun osuuskaupan menestymisestä talouden vaikeinakin aikoina. Huonoa on se, että Keskimaankin työpaikkamäärä väheni, vaikka se nousi selkeästi maakunnan kärkipaikalle.

Suorastaan surullista on teollisten työpaikkojen suuri kato viime vuonnakin. Huolta aiheuttavat myös palvelualojen pitkään jatkuneen kasvun hiipuminen ja varsinkin kauppojen epävarmat näkymät esimerkiksi verkkokaupan kasvun takia.

Valitettava tosiasia on, että teollisten työpaikkojen vähetessä monen ihmisen mahdollisuus käyttää palveluja heikkenee.

Myös verotuloissa muutos näkyy. Esimerkiksi Valmetin Rautpohjan tehtaalta on irtisanottu hurjasti väkeä vuoden 2008 jälkeen, mikä on tehnyt turhan ison loven Jyväskylän kaupungin verotuloihin.

Onneksi Valmetista on viime kuukausina saatu paljon myönteisempiä uutisia, mutta työpaikkoja ei tiettävästi ole tulossa lisää. Hyvää on se, että tehtaalla päästään nykyisen väen täystyöllisyyteen tänä vuonna.

Keskimaan työntekijöistä valtaosa on kaupan sekä ravintoloiden ja hotellien työntekijöitä, joiden palkkataso on alempi kuin esimerkiksi diplomi-insinöörien, insinöörien tai metalli- ja paperimiesten. Palkkojen vertailu on tunnetusti vaikeaa, sillä erilaiset lisät vaikeuttavat palkkavertailua melkoisesti. Karkeasti voi sanoa, että teollisuudessa työskentelevän diplomi-insinöörin palkka on yli kaksinkertainen kaupan myyjän ansioihin verrattuna, vaikka myyjä tekisi kokoaikaista työviikkoa.

Joskus takavuosina vitsailtiin, ettemme voi elää pesemällä toistemme paitoja. Sanojan tarkoituksena oli tietysti vähätellä palvelujen merkitystä.

En väheksy yhtään palvelujen merkitystä, mutta pelkästään niiden varaan ei voi laskea menestystä maassa, jonka väestön ikääntyminen lisää julkisen puolen menopaineita entisestään.

Tarvitaan teollisuutta, joka tuo vientituloja, mutta viisastenkiveä asiaan ei ole – jos olisi, nykyisiä ongelmiakaan ei tarvitsisi tuskailla. Valtio voi parantaa yritysten mahdollisuuksia toimia ja työllistää, mutta se ei enää voi toimia teollisten työpaikkojen luojana.

Keski-Suomen vienti on romahtanut vuoden 2008 jälkeen. Jos Metsä Group ei olisi kertonut viime viikolla suunnittelevansa miljardi-investointia Äänekosken biotuotetehtaaseen eli perinteistä sellutehdasta monipuolisempaan yksikköön, näkymät olisivat suorastaan lohduttomat. Metsäliittolainen yhtiö toi kerralla toivoa koko Suomeen. Toivottavasti ensi vuoden vappuna Äänekosken investointi on täysin varma

Metsä Groupin työpaikat eivät lisääntyne jätti-investoinnin ansiosta, mutta rakentamisvaihe ja valmis tehdas tuovat paljon työtä muille yrityksille. Näinhän se muutenkin menee; lähes kaikki uudet työpaikat ovat 2000-luvulla syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Ehkä sittenkin olisi parasta, että Keski-Suomessa olisi mahdollisimman monta yli sata henkeä työllistävää yritystä. Mutta kyllä vielä isompienkin yritysten työpaikkoja kipeästi tarvitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.