Terve- tuloa Suomeen

Minulla on ollut kuukausia muistilapulla jutunaiheena ”mitä mamuille tulisi näyttää”. Ajattelin, että vieraasti kulttuurista tulevat maahanmuuttajat saisivat pikakurssin suomalaisuudesta elokuvien avulla.

Ideana olisi, että vaikkapa Uuno Turhapuron, Tuntemattoman sotilaan ja Kahdeksan surmanluodin näkemisen jälkeen maahanmuuttaja ymmärtäisi paremmin uuden kotimaansa alkuperäiskansan luonteenlaatua. Juttu on jäänyt tekemättä, koska tarkemmin ajatellen idea on huono.

Mamu ei saavu menneisyyden Suomeen, vaan nykyajan. Turhapuro antaa väärän kuva nykysuomalaisten huumorintajusta, Tuntematon sotilas suhteesta Venäjään ja armeijaan ja Kahdeksan surmanluotia väkivaltaisuudesta ja viinanhimosta. Ilman kontekstia nuo teokset olisivat vain pelottelua.

Jotain perisuomalaista noissa elokuvissa on, mutta jos maahanmuuttaja pelkää jatkuvasti itänaapurin hyökkäystä, hän tuhlaa elämäänsä. Uuno Turhapuroksi pukeutumalla ei sulaudu kantasuomalaisten joukkoon ja saa uusia ystäviä, vaan kylähullun maineen.

Dokumenttien näyttämisessä voisi olla ideaakin. Lähiössä on hyvä tietää, että tämä maa on enimmäkseen metsiä ja järviä. Jos ei ole koskaan viettänyt joulua, on hyvä tietää, että Suomessa joulu on näkyvästi esillä lähes 20 prosenttia vuodesta. Myös vappu ja juhannus voivat aiheuttaa kulttuurishokin.

Valtion pitäisi teettää maahanmuuttajia varten tunnin mittainen dokumentti otsikolla Tämä on Suomi. Luvassa olisi tosin iso riita siitä, kuka saa päättää sen sisällöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.