Terveisiä työnhakuklubista

Nuorille Töitä -projektin aikana olemme tavanneet yli tuhat nuorta. Viime kevään ja kuluneen kesän aikana olemme pitäneet työnhakutunteja toisen asteen oppilaitoksissa sekä vastavalmistuneille infoja TE-palveluista. Kevät huipentui suunnittelemamme Nuorille Töitä -työnhakuklubin käynnistämiseen.

Nuorten lisäksi klubiryhmissä on vieraillut työnantajia ja muita työelämän ammattilaisia, joita haluamme tässä kiittää aktiivisuudesta ja innostamisesta. Näiden kohtaamisten rento ja lämmin tunnelma on tuonut työnantajia ja nuoria työnhakijoita lähemmäs toisiaan ja antanut nuorille lisää virtaa työnhakuun.

Työnhakuklubeissa olemme käyneet läpi työnhaun kaaren alusta loppuun: oman osaamisen tunnistamisesta työhaun tavoitteen kirkastumisen kautta työhaastattelussa onnistumiseen.

Päämäärättömän työpaikkailmoitusten selaamisen sijaan olemme kannustaneet nuoria pysähtymään hetkeksi miettimään, mitkä ovat heidän omia vahvuuksiaan ja millaisissa tehtävissä niitä pystyisi hyödyntämään.

Monelle nuorelle on varmasti tärkeää löytää ”ihan mitä tahansa työtä”. Tehokkaan ja mielekkään työnhaun kannalta tämä on kuitenkin liian laaja tavoite. Työnhaun kohdentaminen helpottaa hakemusten kirjoittamista ja tuottaa usein parempia tuloksia.

Työnhaussa kannattaa panostaa määrän sijasta laatuun. Kymmenen kohdennettua ja huolellisesti kirjoitettua hakemusta on parempi kuin sata sinne päin roiskaistua raapustusta.

Työnhaku on muutakin kuin avoimien työpaikkojen selaamista TE-palveluiden sivuilta. Nykypäivän hektisessä maailmassa työnantajalle ei ole aina aikaa ilmoittaa avoimia työpaikkojaan työnvälityssivuille. Rekrytointiprosessin käynnistämiseen kuluu aikaa ja rahaa. Työnantaja pyrkiikin löytämään työntekijän kahlaamalla läpi omia verkostojaan.

Usein kuulee myös työnantajilta, että töitä olisi, jos joku tulisi niitä suoraan kysymään. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta, niinhän ”piilotöitä” on ennenkin haettu, marssittu yritykseen sisälle ja kysytty töitä. Monelle nettiaikana varttuneelle tämä on kuitenkin uusi asia.

Koulukierroksillamme ja työnhakuklubeissa olemme tavanneet motivoituneita ja osaavia nuoria, jotka ovat kyllä valmiita tekemään töitä, mutta työnhakutaidoissa on vielä petrattavaa ja työnantajien suora lähestyminen saattaa tuntua jännittävältä. Olemme kannustaneet nuoria aktiivisuuteen ja oma-aloitteisuuteen ja lähestymään rohkeasti kiinnostavia työnantajia.

Joten hyvä työnantaja: kun firmasi ovesta astuu sisään nuori ja epävarman oloinen kaveri kysymään töitä, älä ole hänelle tyly. Jos sinulla ei ole tarjota töitä, ohjaa nuorta eteenpäin ja kannusta häntä. Kehu siitä, että nuori on tullut oma-aloitteisesti paikalle, se on saattanut vaatia häneltä paljon.

Nuoren työnhakijan itsetunnon kannalta on tärkeää, että ensimmäinen kohtaaminen mahdollisen työnantajan kanssa on positiivinen.

Kirjoittaja on Keski-Suomen TE-toimiston Nuorille töitä -projektin projektisuunnittelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.