Teuvo ja Kauko

Suomalaisen kulttuurin ydintä menee Ruotsiin. Erkkojen ja kulttuuriyhteisöjen omaisuuksien yhteenpanosta syntyi 1999 SanomaWSOY. Kaksi ja puoli vuotta sitten yhtiö muuttui pelkäksi Sanomaksi. Ja perjantaina se myi WSOY:n yleisen kirjankustantamisen ruotsalaiselle Bonnierille.

Sanoma oli lopulta huono isäntä kirjailijoille ja kirjankustantamiselle. WSOY:ssä kuohui vuosia. Moni kirjailija ja kustantamon työntekijä jätti sen ovet paukkuen.

Kulttuurisesti WSOY raunioitui. Se oli surullinen kehityskaari, sillä kirjallisuus on tärkeä osa kansallista kulttuuria. Toivottavasti ulkomaalaisomistus ei laimenna kustantamoa rahastuskoneeksi.

Suomalaista kustantamisen perinnettä jatkaa Reenpäiden Otava ja Salojärvien Gummerus. Salojärvillä on kiinteä suhde Jyväskylään.

Sanoma kehittyy kansainvälistyvänä pörssiyrityksenä. Vaikka sen sielu ei enää ole suomalaisessa kulttuurissa, toivottavasti yhtiö panostaa myös kotimaahan. Helsingin Sanomien merkitys suomalaisen laadukkaan median osana on tärkeä.

Pörssi-Sanomissa Helsingin Sanomien asema voi olla tulevaisuudessa vaakalaudalla. Toivottavasti näin ei käy, sillä sanomalehden kotimaisuudella on arvonsa. MTV3 on jo vuosia ollut ruotsalaisilla.

ASMO KALPALA on tunnettu pörssiyritysten johtajien kriitikkona. Kalpala on keskinäisyyteen perustuvan vakuutus- ja finassiyhtiö Tapiolan pääjohtaja. Nyt Kalpala vaatii pankkien pilkkomista, koska "suuri on vaarallista".

Kalpala, 60, on kritisoinut voimakkaasti johtajien suuria tuloja ja kannustimia.

Keskisuomalainen kertoi (29.4.), että Tapiola maksoi Kalpalalle palkkaa ja palkkiota 1,5 miljoonaa euroa. Yli puolet on palkkaa ja loput kannusteita.

Aika paljon keskinäiseltä yhtiöltä. Suurin osa pörssiyhtiöistä maksaa johtajalleen selvästi vähemmän.

Kalpala tunnetaan muuten moottoripyöräilijänä. Alkuvuonna hän taisi olla monta viikkoa jos ei kuukauttakin moottoripyörällään yksin ajelemassa ainakin Etelä-Amerikassa.

TEUVO JA Kauko ovat olleet viikon isolla kirkolla.

Tuoreet kansanedustajat nousivat heti Helsingissä lööppeihin. Teuvo Hakkaraisen (ps.) ulkomaalaislausuntoja kauhisteltiin. Timo Soini (ps.) puhuttelikin viitasaarelaisen kansanedustajan.

Kauko Tuupainen (ps.), 70, avasi valtiopäivät eduskunnan vanhimpana. Sitten syntyi kohu. Eduskunnan virallisista mikrofoneista kuului: "Kansanedustajille vihdoin fyysistä työtä". Samaan aikaan puhemiehen vaalin äänestyslippua olivat jättämässä Jaana Pelkonen (kok.) ja Tuula Peltonen (sd.).

Hakkarainen ja Tuupainen ovat etelän median hampaissa. Toimittajat myllyttävät heitä olan takaa. Tuoreiden edustajien puheet vaikuttavat kömpelöiltä.

Asetelma on ikävä. Heistä revitään irti epäonnistumisia.

Samaan aikaan television viihdeohjelmissa vihaiset nuoret naiset puhuvat höpöjä tai vilauttelevat puseronaluksia, mutta se ei toimittajia kauhistuta - yltiösuvaitsevaisuuden nimissä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.