Theo van Goghin upea Medea-tragedia

Kreikkalaisessa tarustossaMedeia on noita. Tragedioiden runoilija Euripideen näytelmässä Medeia on äiti, joka tappaa lapsensa.

Aikalaiskriitikot syyttivät Euripidestä siitä, että hän oli antanut rikkaiden korinttilaisten lahjoa, ettei heitä kuvattaisi lastensa murhaajina. Medeiasta ovat kirjoittaneet myös Ovidius, Seneca, Geoffrey Chaucer, Christa Wolf sekä Pierre Corneille.

Antiikin mytologiset aiheet ovat olleet oopperoiden säveltäjien suosiossa. Tunnetuimpien tekijöiden joukossa ovat ranskalainen Marc-Antoine Charpentier ja italialainen Luigi Cherubini. Oopperoiden nimet ovat Médée, ja molemmissa libretot ovat ranskaksi.

Elokuvan muotoon tapahtumat ovat kääntyneet 1969 (ohjaaja Pier Paolo Pasolini, pääosassa Maria Callas) ja 1988 (ohjaaja Lars von Trier). Samannimisen minisarjan eli Medean teki TV:lle 2004 hollantilainen Theo van Gogh. Se jäi van Goghin viimeiseksi työksi ennen hänen surmaansa.

Pitäkää edelliset rivit mielessä, sillä jaksossaan 5/6 oleva Medea-sarja sijoittaa antiikin tragedian tähän päivään, politiikan, median, ihmisten välisten kieroilujen, rakkauden ja vihan maailmaan.

Kummallista, mutta Medealla on myös yhtymäkohtia Yle Teemalla illalla päättyvään Bulgakov-sarjaan Saatana saapuu Moskovaan.

Nuori ja kaunis Medea ( Katja Schuurman) kohtaa menestyvän kiinteistövälittäjän Jasonin ( Thijs Römer). Rakastunut nainen heittäytyy täysillä mukaan miehen maailmaan. Medea on sokea ja kuuro läheistensä varoituksille, joiden mukaan miehen liiketoimintaan kätkeytyisi jotain hämärää. Jasonin tie politiikan eliittiin aukeaa hämmästyttävän helposti, mutta mitä matkan päässä odottaa?

Edellisessä osassa Jason joutui epäonnistuvan murhayrityksen kohteeksi. Teon pääepäilty saattoi olla lähtöisin Medean lähipiiristä. Monenmoisten eturistiriitojen keskellä Medean raskaus etenee kohti synnytyksen aikaa... Toteutuuko Euripideen version julma loppu?

Medea rinnastuu ohjaajaansa, Theo van Goghiin. Hän ehti käsikirjoittaa ja ohjata parikymmentä dokumenttia ja muuta ohjelmaa televisiolle. Ohjaaja tunnettiin Hollannissa niin sukunimestään kuin eri uskontojen ja poliittisten suuntausten rääväsuisesta pilkastakin. Hänet murhasi marokkolaistaustainen äärimuslimi Mohammed Bouyeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.