Tieto on rahaa

Olen nippelitiedon ja perinteisten tietokilpailuiden ystävä. Välillä huomaan ikävöiväni klassikkosarjaa Tupla tai kuitti ja sen juontajaa Kirsi Rautiaista. Nuorisolle tiedoksi, että Tupla tai kuitti on tietokilpailuohjelma, jota tehtiin 1960–1980-luvuilla.

Mutta onhan meillä nykyäänkin Haluatko miljonääriksi?, jonka luulisi tyydyttävän visailufanin tarpeet. Periaatteessa näin onkin mutta on yksi ongelma: en pysty sarjaa seuraamaan.

Ongelma ei ole Jaajo Linnonmaa, vaikka miehen valintaa kisaisännäksi olen arvostellutkin. Ongelma on kisailijat ja ”kilauta kaverille” -kaveri.

En kestä sitä myötähäpeää, joka syntyy, kun ”tietäjä” ei tiedä edes alkupuolen simppeleitä vastauksia. Ja jos vähän tietääkin, en kestä sitä noloutta, joka syntyy, kun vastaaja tyytyy muutaman hassun tonnin voittoihin. Miksi edes lähteä kisaan, jos ei halua kisailla?

Enkä kestä sitäkään, että ”kilauta kaverille” -kumppani ei tunnu koskaan tietävän oikeaa vastausta. Luulisi kaveripiiristä tai suvusta löytyvät edes yksi aito nippelitiedon mestari. Ja jos ei löydy, tietoviisasta saa toki etsiä muualtakin.

Kilpailijana saattaisin toki itsekin kompastua jo alkupuolen helppoon kysymykseen. Mutta pienillä tuurilla pääsisin kymppitonniin asti. Sitä pienempiin voittosummiin en kehtaisi suostua edes akuutissa rahapulassa. Sillä jos telkkariin menee esiintymään, on katsojille velkaa mahdollisimman hyvän shown.

Eikä tietokilpailuohjelmaan kannata lähteä vain paljastamaan omaa tietämättömyyttään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.