Tietokannoista kaikkein parhain

Omia läheisiä ja rakkaita tulee helposti pidettyä itsestäänselvyytenä, mikä on huono tapa. Joten tunnustan tässä rakkauteni Internet Movie Databasea, ystävien kesken IMDb, kohtaan.

IMDb on jatkuvasti nettiselaimen yhdellä välilehdellä. Aloitan jokaisen aamun käymällä läpi IMDb:n etusivun. Lisäksi tarvitsen saittia kriitikon työssäni jatkuvasti. Jos IMDb katoaisi äkkiä jonnekin, en tiedä, mitä tekisin.

Yllätyin huomatessani, että IMDb:n juuret johtavat aina vuoteen 1990.

Tuolloin Usenet-uutisryhmästä pystyi tekemään hakuja sähköpostin avulla. Web-käyttöliittymä saatiin aikaan vuonna 1993. Amazon.com osti IMDb:n vuonna 1998 ja omistaa sen yhä.

IMDb:n käyttäjien mielestä kaikki aikojen paras elokuva on Rita Hayworth – avain pakoon (The Shawshank Redemption, 1994). Heti perässä tulee Kummisetä (The Godfather, 1972) ja sen jatko-osa (1974). Huonoin on komedia Disaster Movie (2008).

Kuukausittain IMDb kerää yli 250 miljoonaa yksittäistä käyttäjää. Tietokanta tuntee lähes viisi miljoonaa elokuvaa ja suunnilleen jokaisen koskaan tehdyn tv-sarjan. Lisäksi mukana on esimerkiksi lyhytelokuvia ja videopelejä sekä sekalaisia, nettiä varten tehtyjä tuotoksia.

IMDb on hyvä esimerkki joukkoistamisen suuresta voimasta. Informaatiota voi lisätä tai korjata kuka tahansa rekisteröitynyt käyttäjä. Itse en ole viitsinyt sitä tehdä, vaan olen tyytynyt poimimaan rusinat pullasta. Kiitos, että olet olemassa, IMDb.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .