Tinkimaitoa ja kirnuvoita

Tinkimaidolla on niin kova kysyntä, että sitä tuottava pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen koulunavetta Tarvaalassa joutunee rajoittamaan myytävän maidon määrää. Tinkimaito on käsittelemätöntä raakamaitoa, jota karjatiloilta normaalisti viedään meijereihin jalostettavaksi.

Tinkimaidon uudesta tulemisesta uutisoi äskettäin Keskisuomalainen. Uutinen sai toimituksessakin monen keski-ikäisen hymysuin muistelemaan lapsuutensa maidonhakureissuja tai navetta-apulaisen hommiaan. Joku oli ollut hinkki kourassa naapuritilan navetan ovella, toinen lehmätilallisen lapsena maitoa annostelemassa.

INNOSTUS hankkia aitoa maitoa suoraan navetasta on yksi osoitus Suomessa jylläävästä lähiruokabuumista. Johanna Mäkelä, maamme ensimmäinen ruokakulttuurin professori, kertoi Keskisuomalaisessa jouluaattona, kuinka lähi- ja luomuruoka ovat osa koko ajan vahvistuvaa kotoilu-trendiä.

Kaikkein läheisimmältä ja aidoimmalta tuntuu varmasti ruoka, jonka omin käsin valmistaa lähellä tuotetuista raaka-aineista. Ruokakulttuurin professori on kertonut valmistaneensa itse muun muassa joulumakkarat ja -konvehdit.

Kukapa olisi vuosi sitten kuvitellut ryhtyvänsä vääntämään voita kotioloissa. Nyt ohjeita on julkaistu monessa lehdessä.

LÄHIRUOKA yhdistetään usein luomuun, vaikka se ei sitä välttämättä ole. Yhden määritelmän mukaan lähiruokaa on kaikki ruoka, joka on kasvanut sillä alueella, minkä voi nähdä oman kyläkirkon tornista. Virallisesti se on ruuantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja edistää aluetaloutta ja työllisyyttä.

Keski-Suomessa lähiruokaa saa monilla paikkakunnilla suoramyyntitoreilta, -kaupoista ja -pisteistä. Jyväskylään ei tällaista myyntipistettä ole saatu, vaikka kysyntää luulisi olevan.

Helsingissä lähi- ja luomuruokaa myyviä kivijalkakauppoja on jo useita. Karstulalaissyntyinen Iittalan muotoilujohtaja Harri Koskinen on osakkaana niistä yhdessä, vuonna 2009 perustetussa Eat&Joy-maatilatorisssa.

MAINION vaihtoehdon lähiruokapuodeille tarjoavat erilaiset lähiruokapiirit, joita Keski-Suomeenkin on viimeisimmän vuoden aikana perustettu useita.

Kestävää kehitystä edistävä JAPA ry:n koordinoimia ruokapiirejä löytyy ainakin Multialta, Keuruulta, Muuramesta, Laukaasta, Jämsästä, Korpilahdelta ja Tikkakoskelta, jossa lähiruokapiiri on toiminut jo vuodesta 2009.

Ruokapiirit tarjoavat oivan mahdollisuuden tutustua lähiseudun tuottajien ja pienleipomoiden tuotteisiin. Netin kautta tilaaminen on vaivatonta. Toiminta jatkuu kuitenkin vain niin kauan kuin sen pyörittämiseen löytyy vapaaehtoisia voimia.

Asiantuntijoiden mukaan ihmisten ympäristötietoisuus ja kiinnostus ruuan alkuperään ei ole ohimenevä ilmiö, pikemminkin päinvastoin. Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa arvioi, että lähiruokaa arvostavien suomalaisten harrastuksiin kuuluvat kohta jopa pienkanalat ja lammaslaumat joutomailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.