Todellisuus on yhä varjoinen

Yhdysvaltain tuoreet työllisyysluvut hermostuttivat markkinoita, vaikka sikäläisen keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke oli juuri ennustellut työpaikkakasvun hidastuvan. Bernanke arvioi, että toistaiseksi maan yksityinen sektori on lähinnä palautellut niitä työpaikkoja, joita kriisiaikana leikattiin poikkeuksellisen massiivisesti. Ihan uusia työpaikkoja sen sijaan on syntynyt nihkeästi, vaikka nettomääräinen työpaikkakasvu ehti jo muutamia kuukausia olla yksityissektorin vetämänä siedettävällä tasolla.

Hyvä viesti Bernanken puheessa oli se, ettei hän uskonut Yhdysvaltain työmarkkinoiden kärsivän erityisesti lisääntyneistä rakenneongelmista, vaan lähinnä hidas talouskasvu pitää työmarkkinat vielä kaukana normaalitilasta.

 

Maailmankaupassa on lisää vakiintumisen merkkejä. Kiina kasvatti maaliskuun alustavien tietojen mukaan vientiään jo yhdeksän prosentin vuosivauhtia, tuonti kasvoi selvästi vähemmän ja eniten kasvussa olivat energia, maataloustuotteet ja teollisuusraaka-aineet. Kiinan talous jatkaa kasvuaan, mutta kovin kaksista vetoapua se ei kehittyneille talouksille toistaiseksi anna.

Euroopasta on saatu helmikuun tavarakauppatietoja. Saksan ulkomaankauppa kasvoi taas rapsakasti ja tällä kertaa tuonti vientiä nopeammin. Vienti on jo ennätystasoilla. Muun euroalueen kanssa saksalaisten kauppavaihto on selvästi nihkeämpää kuin muun EU:n ja eritoten kolmansien maiden kanssa.

Suomen vienti puolestaan on junnannut vuodentakaisella tasolla tammi-helmikuun, mutta tuonnin arvo kasvoi energiavetoisesti. Kauppavaihto euro- tai EU-kumppaneiden kanssa ei hurraata herätä, mutta vienti kolmansiin maihin oli helmikuussa kohtalaisessa kasvussa.

Myös Suomen teollisuustuotanto näyttää helmikuussa nytkähtäneen ylöspäin ja teollisuuden uusien tilausten pari kuukautta kestänyt kova alamäki näytti päättyneen, ainakin hetkeksi. Ruotsin teollisuudessa sen sijaan vastaavat luvut osoittivat edelleen rajua miinusta helmikuulta.

Yksityinen kulutus on toiminut Suomessa odotettuna veturina. Vähittäiskauppa kasvoi vahvasti helmikuussa, ja ainakin autokaupan tiedetään jo sujuneen maaliskuussa ennätystasolla ennen veromuutosta.

 

Tuoreet talousennusteet tälle vuodelle eroavat toisistaan suhteellisen paljon, eikä edes etumerkki ole kaikissa sama. Ei se muusta kerro kuin vaikeasta ennustettavuudesta.

Eurokriisi ei ole ohi. Euroopassa Espanjan ja Italian valtionlainojen korot ovat taas noususuunnassa, Espanjan kymppivuotinen jo takaisin joulukuun alun lukemissa. Espanjan hallitus teki hätätöinä 10 miljardin euron uudet menoleikkaukset, mutta se ei helpottanut kasvavaa epävarmuutta markkinoilla.

Tällä viikolla saadaan tarkkaan syyniin joutuvia hintatietoja vähän kaikkialta. Vaikka lähinnä saksalaisten reippaiden palkkasopimusten ja -vaatimusten synnyttämät inflaatiopelot ovat taas alkaneet ilmestyä otsikoihin, Euroopan keskuspankin johto oli vielä rauhallinen.

 

Oman talousennusteensa maailmantaloudesta antaa Kansainvälinen valuuttarahasto tällä viikolla. Se pohjustaa Maailmanpankkiryhmän kevätkokousta, jonne ensi viikon lopulla kokoontuu maailman talous- ja rahapolitiikan eliitti. Ranskassa pidetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros ensi viikon lopulla. Pörssiyhtiöiden tulostietoja alkaa tihkua maailmalla jo ensi viikolla.

 

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.