Tohtiiko SDP vaihtaa johtajaa?

Tänään alkava SDP:n puoluekokous on jännittävä. Sotien jälkeisen historiamme mahtipuolue tekee nyt kannatuskriisin keskellä linja- ja henkilövalintaa.

Jutta Urpilaisen kuuden vuoden aika puheenjohtajana on ollut vaikea. Puolue on hävinnyt jokaiset vaalit Urpilaisen kaudella. Se huolestuttaa puolueväkeä.

Urpilaisen edeltäjän Eero Heinäluoman kausi SDP:n johdossa jäi lyhyeksi. Hän luopui puheenjohtajuudesta samansuuntaisten paineiden ajamana kuin mitä Urpilaisen syyksi nyt luetaan.

Paavo Lipponen on viimeisin vahva sosiaalidemokraattien johtaja. Hänen kautensa 1993–2002 oli vallantäyteistä aikaa.

Lipposen linja teki sosiaalidemokraateista johtavan Eurooppa-puolueen. Kansainvälinen painotus on sittemmin käynyt sosiaalidemokraattien kannatuksen päälle.

Teollisuuden rakennemuutos on siirtänyt työpaikkoja Aasiaan. SDP:n kannattajat eivät ole kokeneet saavansa apua puolueeltaan.

Antti Rinne saapuu tänään alkavaan puoluekokoukseen ennakkosuosikkina. Ammattiliitto Pron puheenjohtajana hän edustaa ay-demareita.

Rinne on luonut kymmenkunnan tukihenkilönsä kanssa SDP:lle uutta poliittista linjaa, joka korostaa valtion roolia teollistamisessa ja työpaikkojen luomisessa. Rinteen sosiaalidemokratiassa politiikka ottaisi valtaa talouselämälta. Rinne kallistuu työn ja pääoman iänikuisessa taistelussa voimakkaasti työn suuntaan.

Kriitikot ovat sanoneet, että Rinteen ajatukset ovat 1970-luvulta. Ja että peruutuspeiliin katsominen on epärealistista unelmointia. Valtio ei voi perustaa tehtaita, joiden tuotteille ei maailmassa ole kysyntää tai jotka eivät pärjää avoimessa kilpailussa.

Perussuomalaisissa Rinteeseen on suhtauduttu torjuvasti. Rinne saattaisikin kaventaa Timo Soinin puolueen elintilaa. Toisaalta Rinteen linja toisi keskustalle, vihreille ja kokoomukselle kannatuksen laajennusmahdollisuuksia.

SDP:n johtajakisa ratkeaa huomenna perjantaina puolilta päivin. Kisa on ollut vaisu. Urpilainen ja Rinne väittelivät keskenään vain kerran julkisesti ennen Seinäjokea. SDP ei myöskään järjestänyt puheenjohtajaehdokkaiden kiertuetta.

SDP:tä leimaa alakulo, jonka perimmäinen syy on matala, 16 prosentin kannatus.

Huomenna puoluekokousedustajat päättävät, uskovatko he Urpilaiseen vai Rinteeseen.

Urpilainen on onnistunut valtiovarainministerinä ja hän edustaa modernia sosialidemokratiaa. Rinne haastaa tätä ajattelua. Hänen rasitteensa on se, että hänellä ei ole päivääkään kansanedustaja- tai ministerikokemusta.

Kiinnostava valinta Seinäjoella on puoluehallituspaikkojen täyttö. Susanna Huovinen on pitkään edustanut Keski-Suomea. Ministeriyden takia hän jätti puoluehallituksen.

Tilalle on nousemassa 29-vuotias Sonja Kekkonen. Hän on Viitasaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja nouseva sosiaalidemokraattien nimi. Kekkonen työskentelee SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäavustajana.

Sonja Kekkonen on Viitasaaren Kolkun kylän poliitikkoja. Hänen pikkuveljensä Anssi oli viime eduskuntavaaleissa keskustan ehdokas.

Kolkun kylän Kekkosista kuullaan vielä monta kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.