Toisen polven kuntapomo

Timo Koivistosta voi tulla Jyväskylän ja Keski-Suomen vahva mies. Ainakin hänelle on siihen hyvät edellytykset ja myös tilausta. Keski-Suomi tarvitsee kokoavaa voimaa ja Jyväskylän kaupunginjohtaja voi sellainen halutessaan olla.

Koivisto on toisen polven kuntajohtaja. Hänen isänsä Risto Koivisto oli Pirkkalan kunnanjohtaja ja arvostettu pirkanmaalainen maakuntavaikuttaja.

Timo Koivisto, 44, valittiin Jyväskylän kaupunginjohtajaksi reippaalla äänimäärällä. Ensimmäisellä kierroksella Koivisto oli ykkönen 31 äänellä ja Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander (kok.) kakkonen 17 äänellä. Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki (kesk.) sai 12 ääntä. Kokoomuksen kakkosnimeksi pudonnut Petri Härkönen sai kuin kiusaksi vihreiden 7 ääntä.

Toisella kierroksella Koivisto kaatoi Mikanderin äänin 47–20. Koiviston taakse tulivat kaikki tai lähes kaikki perussuomalaiset, keskustalaiset, vihreät ja vasemmistoliittolaiset.

Kaupunginjohtajaa valittiin nyt erilaisissa tunnelmissa kuin Pekka Kettusen (sd.) värikkään kauden (1994–2004) jälkeen. Silloin kokoomus, keskusta ja vihreät marssittivat Lappeenrannan kaupunginjohtaja Markku Anderssonin (kok.) suostumuksen kautta kisan voittajaksi. Porvaripuolella oli yhteinen näkemys, että SDP:n valtakausi oli yhteisvoimin katkaistava.

Rauhallinen ja analyyttinen. Harkitseva ja määrätietoinen. Näin Jyväskylän tulevaa kaupunginjohtajaa luonnehditaan.

Koiviston puoliso Susanna Huovinen on sosiaalidemokraattien pitkäaikainen kärkinimi. Kahden hallituksen puolikauden ministeriys on tehnyt Huovisesta SDP:n vaikutusvaltaisimman henkilön Keski-Suomessa. Huovinen on säpäkkä ja usein linjaltaan puolueen vasenta laitaa. Koivisto puolestaan on lähempänä SDP:n oikeistolaitaa ja Jyväskylässä hänellä on myönteistä kannatusta erityisesti liikemiespiireissä.

Koivisto painotti valintahaastatteluissa Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyyttä. Hän ei puhu vain Jyväskylän menestyksestä vaan ymmärtää selvästi, että Jyväskylä pärjää lopulta yhtä hyvin tai huonosti kuin koko maakunta. Ilman maakunnallista yksituumaisuutta Jyväskylänkin elinvoima hyytyy.

Koivistosta voi tulla ajan kanssa paitsi Jyväskylän kasvot niin myös Keski-Suomen kokoava voima. Tätä roolia on luonnollisesti maakuntajohtajalla, yliopiston rehtorilla, ammattikorkeakoulun rehtorilla, muutamalla ydinpoliitikolla ja johtavalla yritysjohtajilla. Nyt tämä maakunnallinen rintama on ollut heikko.

Koivistolta odotetaan paljon. Hänen pitäisi kääntää kaupunki nousuun. Siinä hän tarvitsee johtavien poliitikkojen yhtenäisen tuen. Toivottavasti tuo päättäjien ydin löytää vihdoin yhteisen tahdin. Vain silloin alkaa tapahtua.

Koiviston valinnan jälkeen SDP:llä on kaksi kolmesta Jyväskylän kärkipaikasta eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuus ja kaupunginjohtajuus. Vain valtuuston puheenjohtaja on kokoomuksella. Todennäköisesti SDP luopuu kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta ensi vuoden alkupuolella ja keskustalle tulee yksi avainpaikka kaupungin kärkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.