Toiveet kasvavat joka puolella

Odotukset maailmantaloudessa ovat nousussa vähän kaikissa mittareissa. Se vahvistaa, että talouden varsinainen romahdus on tältä erää ohi, muttei kerro kasvusta vielä mitään. Yhdysvaltain talouden alamäki loiveni hiukan tarkistetuissa kansantuoteluvuissa vuoden alussa. Silti jättitalous supistui vajaat 1,5 prosenttia viime vuoden loppuneljänneksestä ja 2,5 prosenttia vuodentakaisesta eli viime vuoden alkuneljänneksestä. Euroopassa niin pienistä miinuksista voi vain haaveilla.

Huomionarvoista kaikissa vuoden alun kansantuotelukemissa on se, että kovin kasvu - ja Euroopassa usein myös ainoa - löytyi julkisesta kulutuksesta ja investoinneista.

AMERIKKALAISET ENNUSTAVAT omaan talouteensa tälle vuosineljännekselle enää puolen prosentin miinusta ja kolmannelle vuosineljännekselle jo pientä kasvua. Nykylukujen valossa vain puolen prosentin miinukseen tarvitaan jatkossa jo aika kovia lukuja, sillä tarkkaan katsoen amerikkalaisdata ei ole ollut erityisen hyvää toistaiseksi.

Amerikan ISM-indeksi kertonee Euroopan ostopäällikköindeksien tapaan teollisuuden synkimmän vaiheen ohituksesta. Toukokuun työllisyystiedot vihjaavat kotitalouksien tilasta, vaikka kuluttajat Atlantin kummallakaan puolella eivät paljoa painoa nyt työttömyydelle panekaan.

SUOMESTA SAADAAN reilun viikon päästä alkuvuoden kansantuotelukema, jonka vuosimuutoksen miinusmerkki on pidempi kuin Ruotsin (-6,5%) tai Saksan (-6,9%). Suomessakin kuluttajaluottamus nousi toukokuussa reippaanlaisesti ja usko Suomen talouden myönteiseen kehitykseen seuraavan vuoden mittaan vahvistui. Kaikkialla Euroopassa sitä ilmiötä ei sentään nähty, mutta kuluttajien luottamus ei heikkene enää.

Myös teollisuuden luottamuslukemat ovat vahvistumassa niin Euroopassa kuin Amerikassakin, Saksassa ne ovat vahvistuneet jo koko tämän vuoden. Odotusten tähtäys on puoli vuotta eteenpäin, mutta kiire tulee, sillä toukokuussakin vallinnut tilanne koettiin vielä hyvin heikoksi.

Suomessa teollisuuden näkymäkään ei kaksisesti valaistunut. Elinkeinoelämän keskusliiton kevätkokouksessa sen puheenjohtaja, Rautaruukin vuorineuvos Sakari Tamminen arvioi meneillään olevan paljon suuremman kuin vain syklisen muutoksen. Senhän me tiedämmekin jo, että metsäteollisuus ei selviä edes nykylaajuisena, vaikkei senkään markkina enää romahtele. Eivätkä taida ainakaan kaikki paperin käyttäjät liioin palata tästä rysäyksestä ennalleen.

OMAAN KORVAAN särähti Tammisen neuvo, ettei teollisuudessa enää riitä markkinoiden etsiminen, vaan tuotteita ja palveluita on suunniteltava yhdessä asiakkaiden kanssa. Sitä neuvoa teollisuudelle on sen omistakin joukoista tarjoiltu jo ainakin neljännesvuosisata.

Ei asiakkaan ihollekaan ihan niin vaan mennä ja asiakaskin voi johtaa harhaan.

Alkavan viikon pääuutinen on suoraan jatkoa samaan tarinaan. Ei nähnyt firma eikä asiakas.

Kerran niin mahtava General Motors joutuu tai paremminkin pääsee velkasaneeraukseen. Se iskee kovasti Eurooppaankin. GM Euroopan alaisuuteen kuuluneelle Opelille sorvattiin pelastusratkaisu kanadalais-venäläis-saksalaisin voimin ja työpaikkoja menetettäneen roimasti.

Ruotsissa jatkettiin Saabin velkasaneerausta kesän yli. Euroopan autokaupan reipas alamäki jatkuu kuitenkin edelleen.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.