Toivon tasaista vuotta

Toivon, että alkanut vuosi olisi pörssi-indekseillä mitattuna mahdollisimman tylsä ja tasainen. Nousua saa tulla, mutta pitkän ajan keskiarvo riittäisi hyvin. Olisin tyytyväinen, jos vuoden kuluttua indeksinousua olisi kertynyt kymmenen prosenttia eikä matkan varrella suuria myrskyrintamia koettaisi. Yksittäisten yhtiöiden kohdalla näemme isojakin laskuja ja nousuja. Harmi kyllä, kukaan ei osaa arvata, minkä yhtiöiden kurssit kovasti liikehtivät ja mihin suuntaan.

Tasainen vuosi kertoisi maailmantalouden vakaasta elpymisestä ja yritystulosten kasvusta. Työllisyys kohenisi myös Suomessa ja väki luottaisi omaan talouteensa. Se panisi pyöriä pyörimään. Tasainen pörssimeininki rohkaisisi piensijoittajia pankkitileiltä tuottavampien sijoituskohteiden ääreen.

Sijoittaja katsoo Yhdysvaltoihin, missä elpyminen on vauhdissa ja korkojen nousu häämöttää. Euroopassa talous on vakautunut ja etenkin Saksassa meno on vahvaa. Se on Suomelle hyvä asia, sillä Suomen viennistä kymmenesosa menee sakemannien maille.

Etelä-Euroopassa sikiää hyviä merkkejä, vaikka julkisen talouden pulmat ovat edelleen ratkomatta. Pörssikurssien vahvan nousun mukaan PIIGS-maat eli Portugali, Irlanti, Italia, Kreikka ja Espanja ovat jo päässeet pahimman yli. Euro kestää ja viennin kannalta se on jopa liian vahva. Missä kovaääniset euron hajoamisen luukuttajat ovat nyt? Onko takki kääntynyt vai työpaikka kadonnut?

Kiinan talous on varsin vakaa, mutta paikallishallinnon valtava velka huolestuttaa. Sitä on raportoitu olevan 2,2 tuhatta miljardia euroa ja se on valtava määrä jopa Kiinan kokoiselle taloudelle.

Japanissa keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka on auttanut saarivaltiota ja kierroksia saatuaan talouskasvu voi olla yllättävän hyvää. Jenin kurssin lasku suhteessa dollariin on tukenut vientiyhtiöitä, mikä viime vuonna houkutteli ulkomaiset sijoittajat palaamaan osakemarkkinoille. Tokion pörssi nousi viime vuonna 57 prosenttia, mikä on eniten vuoden 1972 jälkeen. Aasian sairas vanha mies pönkii jaloilleen.

Keskeisin, mutta onneksi jo tuttu pörssimörkö, liittyy korkomarkkinoihin. Talous ei saisi vahvistua liikaa, sillä sitä seuraava pitkien korkojen nopea ja kova nousu nappaisi velkasijoittajien kynsille. Korkojen nousu tekee uudet korkosijoitukset houkuttelevimmiksi ja siten vähentää osakeriskin ottamista. Myyntipainetta osakkeisiin tulisi varmasti.

Nokian Renkaat sai verottajalta ikävän joululahjan. Verokarhu perii yhtiöltä lisäveroja, veronkorotuksia ja korkoja lähes 27 miljoonaa euroa. Verottaja tutki yhtiön siirtohinnoittelua ja sivuutti Venäjän tehtaan ja myyntiorganisaation. Merkittävä osa Venäjän tytäryhtiöiden tuloksesta lisätään yhtiön Suomessa verotettavaan tuloon.

Tämä syöksi osakekurssin 1,40 euron verran laskuun, mikä aluksi minua hämmästytti. Veron määrä on osaketta kohden miehen mitta eli vain 20 senttiä. Pörssitiedote paljasti, että mätkyt koskevat vuotta 2007. Sijoittajat pelkäävät verouutisia tulevan myös seuraavilta vuosilta.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.