Torikojut pystyyn koko kesäksi

Jyväskylän tori on tyylikkäästi rakennettu mutta väärässä paikassa. Nyt syksyn tulen torielämä on hiljentynyt muilta päiviltä paitsi lauantailta.

Moderni kauppahalli torin reunalla ei koskaan noussut kukoistukseensa. Niinpä se oli meni muuhun käyttöön.

Torille on ehdoteltu muuttoa. Esimerkiksi Keskimaan entinen toimitusjohtaja, nykyinen SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä on puhunut asema-aukion puolesta. Asema-aukio olisi vilkas paikka. Siellä tori saattaisi menestyä.

Toisaalta Jyväskylän kesäinen painopiste on siirtymässä uuden kaupungin eli Lutakon puolelle. Voisiko ollakin niin, että tori siirtyisi tulevaisuudessa vanhasta keskusta kaupungin moderniin keskustaan? Lutakosta on hiljalleen tulossa kaupungin toinen sydän.

Lutakkoon valmistuu uusi satama, iso hotelli ja todennäköisesti myös konserttisali. Tähän moderniin keskustaan sopisi myös rantatori.

NYKYINEN torin paikka ei kuitenkaan ole huono. Tori on lähellä Kävelykatua ja kauppakeskuksia. Torin on myös rakenteiltaan siisti ja tyylikäs.

Kirittärien voimahahmo Veikko Lahtinen on miettinyt torille parannuksia. Kirittäret on hankkinut tärkeää lisätuloa torikahvilalla.

Lahtisen resepti on seuraava. Torikojut pitäisi tehdä pysyviksi niin, että niitä ei tarvitse purkaa joka ilta ja pystyttää varhain aamulla. Siistit seinälliset myyntikojut olisivat torin koriste koko kesän.

Torikunkun suihkulähde tulisi sulkea ja rakentaa tilalle esiintymislava. Näin torilla olisi tapahtumasielu. Ja torin reunalle mahtuisi myös parkkipaikkoja lyhytaikaiseen pysäköintiin.

Lahtisen mallilla torille saataisiin lisää elämää jo ensi kesänä. Pysyvämmät kojut voisivat pidentää myyntiaikaa ja samalla torin puhtaanapitovastuun voisi sälyttää toripaikan vuokranneille.

SITTEN toisenlaiselle torille. Maailmantalous on syksyn 2008 rahamarkkinakriisin jälkeen toipunut yllättävän nopeasti. Euroopassa lama on jo julistettu päättyneeksi. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kasvu on kovaa.

Yhdysvallat on edelleen ongelmissa. Maan on kärsinyt hurjasta velkaantumisesta 1990-luvulta lähtien. Amerikkalaiset ovat eläneet luottokorteilla.

Jos Amerikka ovat veloissaan, niin Kiina on luotottaja. Maailman valuuttavarannosta yli neljännes on kiinalaisten hallussa. Kiinalaiset ovat siis raharikkaita.

Kun velan maksun aika tulee, lainanantaja on vahvoilla. Amerikan talous on jo hiljaa polvillaan Kiinan edessä.

Diktatuurimaana Kiina pelaa kovilla otteilla maailmantaloudessa. Se ei anna valuuttansa juanin määräytyä markkinoilla vaan pitää sen keinotekoisen halpana.

Niinpä kiinalaiset valtaavat markkinoita halvoilla tuotteillaan. Ja myyntituloista tulee pääoma, jolla saadaan länsimaat lainaliekaan.

Kiinasta on jo tullut maailmantalouden mahti.

Jos se muuttaa talousvoimansa poliittiseksi voimaksi, läntiset demokratiat ovat kovilla lähivuosikymmeninä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.