Torni ja muita messuhaaveita

Olin elämäni ensimmäistä kertaa asuntomessuilla Jyväskylän Kuokkalassa kesällä 1985. Nuorena toimittajana ja kerrostaloasujana kaikki omakotitalot tuntuivat valtavan hienoilta.

Erityisen ihastunut muistan olleeni suuren puisen omakotitalon torniin. Kylläpä kelpaisi vetäytyä sellaiseen soppeen puunlatvojen tasalle lueskelemaan tai rustaamaan muistelmia jälkipolville kuin Muumipappa konsanaan.

Muutamaa vuotta myöhemmin unelma omakotitalosta toteutui – mutta tornikamari jäi haaveeksi. Silti sama talo on palvellut meitä hyvin yli 20 vuotta, eivätkä edes lähes jokavuotiset asuntomessureissut ole herättäneet muuttoaikeita.

Miksi siis käydä asuntomessuilla, jos ei ole aikomustakaan rakentaa tai ylipäänsä vaihtaa kotia? Yksinkertaisesti siksi, että asuntomessuilla päivä kuluu oikein rattoisasti tämän hetken ja jopa tulevaisuudenkin asumisen suuntauksiin tutustuen.

Useimpien muiden naisten tavoin ihastelen sisustuksia. Miehet näyttävät enempi keskittyvän etsimään rakennusvirheitä, repsottavia listoja tai asennusvirheistä kieliviä ”irvistäviä” kaapinovia.

Viime lauantaina olin asuntomessuilla 13:tta kertaa. Asuntomessut eivät siis kuulu elämäni ”pakko päästä kerran kesässä” -osastoon, mutta mieluisaa lomaohjelmaa ne tarjoavat.

Lähes aina asuntomessuilta on siirtynyt joku ajatus omaan kotiin – ja usein se idea on ollut ihan ilmaiseksi toteutettavissa. Vanhoille huonekaluille on löytynyt uusia käyttökohteita, turhaa tavaraa on tullut heitettyä pois nurkista.

Äijälänrantaan lähtiessä oli hyvin muistissa viime kesän varsin ruuhkainen messupäivä Hyvinkäällä. Suurin yllätys olikin messualueen leppoisa tunnelma. Ruuhkaa ei ollut missään, vaan väki soljui rauhallisesti talosta toiseen. Edes portaikkoihin ei tarvinnut jonotella.

Lauantain kävijämäärä, 3040, saattoi olla järjestäjille hienoinen pettymys, mutta messukävijää väen vähyys hemmotteli. Äijälänrantaan mahtuisi mukavasti tuplasti suurempi päiväkävijämäärä, sillä kohteita on enemmän kuin monilla muilla messuilla.

Kohteiden runsaus puolestaan pakottaa valintoihin, sillä kaikkeen tarjontaan ei kahdeksassa tunnissa ennätä tutustua. Jokunen kahvi- ja ruokatauko on pakko pitää, kun pelkällä silmänruualla ei ihan elä.

Miksi messut eivät voisi olla avoinna edes tunnin pidempään? Luultavasti siksi, että näytteilleasettajien esittelijöille tulisi liian pitkät työpäivät.

Yleisilmeeltään Äijälänranta on moderni mutta kodikas. Pelkistetty arkkitehtuuri ja järkevät tilaratkaisut viehättivät vuosien kartanotyyppisten ökytalojen jälkeen.

Vannoutuneen omakotiasujankaan ei kannata nyt jättää kerrostalokohteita käymättä. 12-kerroksisesta Maailmanpylväästä avautuvat huikeat näkymät Jyväsjärvelle ja kaupunkiin saakka. Omakotitaloista järvimaisemaa saa sen sijaan hakemalla hakea, sillä rantaryteikköä ei ole lupa karsia lintujen suojelualueella.

Jyväskylän asuntomessujen kävijätavoite on 140 000. Kun päivittäiset kävijämäärät todennäköisesti avajaisviikonlopusta kasvavat, tässä kuulemani asuntomessukonkarin vinkki: Kohteet kannattaa kiertää vastapäivään!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.