Torvien törinä turruttaa tunnelman tehokkaasti

Argentiinan ja Nigerian välinen kamppailu lauantaina ei ollut niin äänekäs kuin perjantainen MM-kisojen avausmatsi Etelä-Afrikka-Meksiko.

Tunnelmaltaan Argentiina-Nigeria oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin kisaisäntien taistelu kaukaista keskiamerikkalaisvierasta vastaan.

Useiden tuhansien argentiinalaisten laulu ja nigerialaisten kannattajien oikea-aikaiset torvien töräytykset loivat peliin huomattavasti enemmän jännitettä kuin eteläafrikkalaisten yhtäjaksoinen ja mielettömän äänekäs vuvuzela-konsertti.

NÄIDEN KAHDEN PELIN perusteella kannatuksen määrällä ja laadulla on merkittävä ero.

Hiljaisuuskin on hetkittäin paikallaan. Se luo lupaavan odottavan tunnelman ja ihokarvat nousevat pystyyn, kun kannattajien ääni kiihtyy tilanteen mukana.

Osin tässä kannattajakulttuurissa lienee takana myös lajituntemus. Eteläafrikkalaiset ovat hullaantuneet MM-kisoista, mutta lajitietoista jalkapallokansaa rugbymenestyksestään ylpeilevät isäntien fanit eivät kuitenkaan ole. Nigeriassa jalkapalloymmärtämys on paljon korkeammalla kuin kisaisännillä Argentiinasta puhumattakaan.

Itselleni ei ole avautunut aiemmin näin selkeästi, että katsomokannattaminenkin on ammattilaisten laji.

KISOJEN URHEILULLINEN alku on ollut perin odotettu. Avauspeleissä on nähty hermostuneita otteita.

Mestarisuosikeista Argentiina oli perin hyvä. Englanti tarjoili puolestaan selkeän pettymyksen.

Korkeasta rankingsijoituksestaan huolimatta Yhdysvallat ei ole mikään todellinen jalkapallon huippumaa. Englannin olisi pitänyt paketoida jenkit useamman maan erolla, mutta aseet olivat vähissä.

Joukkueelta puuttui keskikentältä kunnon johtaja, joka olisi rytmittänyt peliä. Steven Gerrard ei ole mikään huippupelintekijä, mutta Frank Lampardilta olisi lupa odottaa johtajuutta. Hänen pelinsä on parannuttava paljon, jos Englanti aikoo näissä kisoissa menestyä.

Englanti ei hyödyntänyt kunnolla myöskään laitureita, joten maalinteosta selkeästi merkittävimmän vastuun kantava Wayne Rooney jäi heikolle tarjoilulle.

Valmentaja Fabio Capello joutunee vielä muokkaamaan kokoonpanoa rajusti.

LIONEL MESSI ei sen sijaan tuottanut pettymystä. Ei voi kuin ihailla miehen tekemisiä pallon kanssa.

Kaikki MM-kisoissa olevat pelaajat ovat huippuammattilaisia, mutta niin vain Messi teki helposti Nigerian pelaajista puulaakitason oloisia kavereita.

Messi on nyt matkalla legendojen joukkoon. Näiden kisojen mestaruus hänen johdollaan pistäisi oikeasti miettimään, onko kyse kaikkien aikojen parhaasta jalkapalloilijasta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.