Tosi onnellista elokuvien joulua

Joulun perimmäisen tarkoituksen olen unohtanut, mutta tiedän joulun modernin tarkoituksen. Se ei suinkaan ole kaupallisuus, joka on vain mukava ekstra. Se ei suinkaan ole ylensyönti, mikä toki on hieno juttu sekin. 2000-luvun joulun tarkoitus on katsoa mahdollisimman monta elokuvaa telkkarista.

Tai tältä ainakin vaikuttaa, kun katsoo joulun ohjelmatietoja. Huomenna aattona tulee viideltä valtakunnalliselta pääkanavalta kolmetoista pitkää elokuvaa. Joulupäivänä niitä on viisitoista. Siis kolmetoista ja viisitoista!

Varhaiset lastenelokuvat vielä ymmärtää. Niiden seurassa pilttien aika kuluu hyvin iltaa odotellessa. Samalla aikuiset saavat tehdä kinkkuunsa appelsiiniglaseerauksen. Mutta pientä rajaa sentään! En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että hän viettää joulunsa elokuvia telkkarista seuraten. Moinen elokuvatulva tuntuu paitsi epäloogiselta myös tuhlaukselta. Normaalitiistaina pitää pärjätä tasan yhdellä leffalla, TV2:n vanhalla suomalaisella filmillä, joka näytetään jo puolenpäivän jälkeen.

Mutta ehkä asia onkin päinvastoin. Koska jouluna ei valtavasti telkkaria seurata, kunnon ohjelmistosuunnittelua ei katsota tarpeelliseksi. Joten joulu täytetään jouluohjelmilla ja elokuvilla. Kun kerran elokuvien esitysoikeuksia jäljellä on, käytettäköön ne loppuun saakka. Tai ehkä tv-pomot ajattelevat yksinäisiä ihmisiä. Heidän ei tarvitse masentua joulunaikaan, koska aika kuluu rattoisasti elokuvien parissa.

Myönnän olevani tässä suhteessa vanhanaikainen ja sukupolveni lapsi. Meidän nelikymppisten lapsuudessa ja nuoruudessa ei juurikaan elokuvia tv:ssä nähty. Ei varsinkaan alle kymmenen vuoden ikäisiä amerikkalaisia elokuvia. Ja jos nähtiin, se oli joka kerta tv-tapaus. Siksi meidän ikäisemme yhä ajattelevat, että elokuva on tv-ohjelmiston luksustuote, mitä se ei enää ole.

Oikeasti elokuvat ovat tv-ohjelmiston kulutustavaraa, eikä niistä ole pulaa. Esitysoikeudet eivät maksa juuri mitään verrattuna oman draaman tuottamiseen. Ei ole mitään syytä esittää elokuvia säästellen, vain hyvästä syystä ja vain tarkkaan pohditulle kohderyhmälle. Siksi joulu on telkkarissa yhtä suurta elokuvafestivaalia. Aaton must-leffa on Sideways ja joulupäivän Blues Brothers.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.