Tosikot treffeillä

Treffeillä käymisestä on tullut kamalan vaikeaa. Ainakin, jos televisiota on uskominen.

Hottiksille ei kelpaa kukaan, Sinkkulaiva on täynnä pettymyksiä ja Ensitreffit alttarilla vaatii kaikenlaisten folkloristien ja seksuaaliterapeuttien analyyseja ennen kuin tapaa edes treffikumppaninsa.

Sitten on vielä Totuuden treffit. Tänään Kakkosella esitettävän ohjelman mainostettiin sopivan Ylelle, koska se olisi syvällisempää ja aidompaa tosi-tv:tä. Rytmiltään Totuuden treffit onkin rauhallisempi kuin kaupallisten kanavien kilpailijansa, mutta että syvällisempi. Enpä tiedä.

Vakavammalla otteella tehtyjen tosi-tv-ohjelmien ongelmana on, että niistä tulee materiaaliinsa nähden usein liiankin vakavia, mikä saa koko ohjelman vaikuttamaan kornilta. Ongelma koskee Totuuden treffien lisäksi ainakin Ylen parviälyohjelmaa Nyt tai ei koskaan, jossa arkisista valintatilanteista yritetään tehdä elämää suurempaa draamaa.

Totuuden treffeissä ideana on, että pariskunta paljastaa heti ensitapaamisella suuret salaisuutensa. Periaatteessa kiehtova lähtökohta, mutta salaisuudet ovat monesti turhan lällyjä. Riina on uskonnollinen, Janne on herkkä, Hanna ei ole sinut vartalonsa kanssa. Mitä hemmetin salaisuuksia nämä oikein ovat? Ainakin itse olen sellainen lörppö, että horisisin tuollaiset jutut nopeasti ilman tosi-tv-ohjelmaakin. Omista vakaumuksista tai luonteenpiirteistä kertominen on ainoastaan reilua, jotta ihmiset eivät hukkaa aikaansa vääriin odotuksiin.

Jos treffiohjelmat todella kuvastavat nyky-yhteiskuntaa, en kadehdi sinkkujen tilannetta. Uusiin ihmisiin tutustumisen pitäisi olla vilpitöntä, iloista ja jännällä tavalla mahanpohjasta kihelmöivää, mutta ohjelmat saavat sen näyttämään tiukkapipoiselta ulkonäön kyyläämiseltä, epärealistiselta haaveilulta tai perusasioiden salailulta.

Mutta sehän on vain tosi-tv:tä. Meidän viihdyttämiseksemme tehtyä dramatisoitua höttöä, jolla ei ole paljoakaan tekemistä todellisten ihmisten ja heidän asenteidensa kanssa. Eihän?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.