Totuus on ihan toisen-lainen

Joskus muinoin tokaisu ”ei meillä ole televisiota” tai ”en katso telkkaria” nostivat minussa syviä kunnioituksen tunteita. Että, ”Wau, tuossa on ihminen, joka täyttää iltansa muullakin kuin passiivisella lötköttämisellä. Hän varmasti askartelee iltaisin jotain monimutkaisia juttuja, ratkoo arvoituksia, jotka jättävät Mensan jäsenetkin hämilleen ja lukee kolmatta kertaa läpi Kadonnutta aikaa etsimässä -teosta”.

Tuon telkkarittoman edessä tunsin itseni aina saamattomaksi lapaseksi. Olin häpeissäni TV:n edessä vietetyistä tunneista ja tiesin varsin hyvin, ettei minusta tulisi tuollaista iltansa keskustelulla ja kehittämisellä täyttävää yksilöä muutoin kuin haaksirikon tuloksena.

Nykyisellään on helpompaa. Moisiin tunnustuksiin voi suhtautua kevyemmin. Telkkarittomuus on nimittäin vain puolikas totuudesta. Television katsomattomuus ei takaa sitä, etteikö kyseinen hemmo viettäisi ihan yhtä monta tuntia päivässä kuin minä tyhjänpäiväisten ohjelmien parissa. Sen sijaan, että hän katsoisi ohjelmia televisiosta, hän katsoo niitä tietokoneeltaan. Ja sen sijaan, että katsoisi niitä kanavatiedossa näytettyinä ajankohtina, hän poimii ohjelmat eri ohjelmatarjoajien arkistoista.

Siinä missä ennen siis painoin pääni häpeissäni, voin tänä päivänä sanoa mielessäni, että ”niinpä niin ja höpön höpö”. Näin teen johdonmukaisesti aina – niissäkin tapauksissa, joissa aavistan, että siellä kotisohvalla tosiaan kirjoitetaan iltaisin sonetteja tai keksitään ekologisia energiamuotoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.