Trokarien ystävien meno sen kuin vaan jatkuu

Jyväskylä julistettiin Stakesin tilastotiedon perusteella Suomen juoppokaupungiksi. Miten ja millä perusteilla tilasto oli laadittu, jäi taas epäselväksi, kuten kaikkien muidenkin virallisten alkoholin kulutusta koskevien uutisten laita on ollut vuosikymmeniä.

Koko maan viime vuoden kulutustilasto osoitti 3,5 prosentin kasvua vuoteen 2006 verrattuna. Alkoholijuomien hintojen laskeminen verotuspäätöksellä jonkinlaiselle pohjoiseurooppalaiselle tasolle ei aiheuttanut raittiusväen uumoilemaa yhteiskunnallista räjähdystä holtittoman juopottelun muodossa.

Sittemmin hallituksen muskottisoturit, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.), sosiaaliministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) saivat äänensä kuuluviin ja viinaveroa nostettiin. Kiristys oli tietenkin todellisten raittiuden ystävien mielestä aivan liian vähäinen, joten korotuslinjaa aiotaan Braxin mukaan ( Maaseudun Tulevaisuus, helmikuu 2008 ) jatkaa tämän vaalikauden aikana.

Ministerisnaisten perustelut asettuvat komeasti sille perinteiselle suomalaiselle raittiusholhouksen linjalle, joka alkoi 78-vuotiaana kirroosiin kuolleen rapajuopon spriihin säilötyn, mustuneen rasvamaksan esittelynä, Turmiolan Tommin esimerkin kauhisteluna ja suurten ikäluokkien raittiuskilpakirjoituksina.

Kun olot muuten vapautuivat, kilpakirjoittajista kasvoi kostea sukupolvi, jonka miespuolisista otuksista huomattava osa on ennättänyt jo juoda itsensä hautaan, vaikka viinan hintaa korotettiin heidän elinaikanaan virallisiin tilastoihin vedoten joka vuosi.

Veromanipuloinnin tärkein väline oli "tilastoimaton" alkoholinkulutus, jonka nyt myönnetään laskeneen. No, turistien tuomista juomista saadaankin jo jotain tietoa, ja ensimmäinen reipas alkoholiveron lasku vähensi huomattavasti lähinnä Venäjältä valuneen salakuljetetun vodkan ja made in USA -merkinnöillä varustetun pirtun myyntiä ja kulutusta.

Kukaan suomalaista elämänmenoa seuraava ei voi vähätellä viinapäissä purskahtelevan väkivallan kammottavuutta eikä toivottoman alkoholismin suuria inhimillisiä ja yhteiskunnallisia seurauksia. Perimmäinen kysymys on siinä, että onko alkoholi syy vai oire.

Epätoivoisissa, eriarvoisissa, epävarmoissa, perheiden ja toimeentulon hajoamisen kokeneissa maissa juodaan paljon. Kun viinan hintaa korotetaan, juominen jatkuu tilastomoralisteista riippumatta.

Olisi ilkeää tuumailla, että ministerit Brax, Hyssälä ja Risikko ajaisivat viinaveron roimaa korotusta tukeakseen trokarien yritteliäisyyttä. Salakuljetettua alkoholiahan sai ennen alkoholiveron laskua puhelinsoitolla kotiovelle tai vaikkapa metsätelttaan kaikkialla Suomessa, ja leveäharteiset perijät saattelivat huomaavaisesti eläkeläisjuoppoja maksupäivinä pankkiautomaateille. Ei tietenkään sovi edellyttää, että johtopaikoille kiipeävät naispoliitikot olisivat ennättäneet sellaista menoa seuraamaan.

Muuramen paikallisravintolassa on tuumailtu, että kapakan ja viinakaupan kuitit kannattaisi kerätä kuukausittain ruskeisiin kirjekuoriin ja lähettää ne sosiaaliministerille kauhisteltavaksi. Kolpakkokerho suosittelee myös jäljellä olevista vuosistaan huolehtivalle Hyssälälle roskaruokapommien sijasta puolikasta Koskenkorvaa kerran pari viikossa verisuonien pitämiseksi puhtaina.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja, joka on yli 40 vuoden aikana kirjoittanut kymmeniin suomalaisiin ja ulkomaisiin lehtiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.