Trump, vielä kerran

Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi selviää/selvisi tänä aamuna, jos ihmeitä ei tapahdu. Mikäli tapahtuu, en pitäisi sitä suurenakaan ihmeenä. Sen verran outo vaalitaistelu takana on.

Entäpä jos Donald Trump voittikin? Silloin suurin häviäjä on Yhdysvaltain demokraattinen järjestelmä. Presidentiksi on siis mahdollista päästä vihanlietsonnalla ja järjestelmällisellä valehtelulla. Järki ja tunteet tappeli, tunteet voitti. Enkä nyt suinkaan tarkoita rakkautta.

Joskus olen huvittanut itseäni ajatuksella siitä, että koko Trumpin kampanja saattaa olla salainen tosi-tv-projekti. Oli vaalitulos mikä tahansa, Trump ilmoittaa ääntenlaskennan jälkeen, että tv-sarja hänen kampanjastaan alkaa pian.

Ajatus ei enää huvittanut, kun tajusin, että näinhän on jo käynyt. Ehkä erillisistä tv-sarjaa ei tehdä, eikä projekti ole salainen, mutta Trump-show on ollut katsojalukujen suhteen menestystarina.

Juuri tästä syystä amerikkalaiset tv-kanavat eivät ole pistäneet Trumpia koville. Oranssi Julius Caesar voi aina mennä kilpailevalle kanavalle ja viedä katsojat mennessään. Juuri tästä syystä liberaalina pidetty uutiskanava CNN on elänyt symbioosissa Trumpin kanssa. Trumpin poliittinen ohjelma, tai sen puute, on sivuseikka siihen verrattuna, että hänellä saadaan myytyä mainosaikaa.

Trump on arvioinut henkilöbrändinsä arvoksi kolme miljardia dollaria. Se kuulosti silloin järjettömän suurelta summalta. Nykyään arvo taitaa olla enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.