Trumpin presidenttiys synkentää brittien mieliä

Isossa-Britanniassa ei ole vielä selvitty Brexit-järkytyksestä. EU-eron seurausten pohdinta on kaikkia yhteiskuntaluokkia yhdistävä keskustelunaihe. Moni eron puolesta äänestänyt on aidosti pahoillaan äänestyskäyttäytymisestään ja sanoo, ettei tajunnut, mistä äänestettiin saati mitä seurauksia Britannian ero EU:sta toisi tullessaan.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit täyttivät brittimedian uutissivut ennen vaaleja ja vaalien jälkeen.

Presidentinvaalit rinnastuivat Brexit-äänestykseen niin poliittisten analyytikoiden, median edustajien kuin kansan syvien rivien spekulaatioissa. Brexit-yllätyksen perusteella moni veikkasi Donald Trumpia vaalien voittajaksi.

Vaalituloksen selvittyä tehdyssä gallupkyselyssä vain 15 prosenttia briteistä uskoi Trumpista tulevan hyvä presidentti.

Amerikan uuden presidentin vaikutusta Britannian, Euroopan ja koko maailman tulevaisuuteen ja erityisesti talouteen pohdittiin myös Lontoon Chatham Housen asiantuntijaluennolla, jota pääsin kuuntelemaan taannoin.

Chatham House on vuonna 1920 perustettu brittiläinen riippumaton ja voittoa tavoittelematon kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos. Tutkimuslaitoksen tilaisuuksissa noudatetaan niin kutsuttua Chatham House -sääntöä, jonka mukaan tilaisuuksissa esitettyä tietoa saa vapaasti käyttää, kunhan asian esittäjää ei kerrota.

Luennolla korostuivat erityisesti epävarmuus ja huoli. Nähtäväksi jää, onko Trump samanlainen presidentti kuin hän oli ehdokkaana.

Hyviä uutisia luennolla esitettiin huomattavasti huonoja vähemmän. Yhdysvaltojen talouskasvu lienee kiistaton sinänsä hyvä seuraus Trumpin presidenttiydestä.

Maailmalle huonoja uutisia ovat etenkin mahdolliset takaiskut ilmastonmuutoksen hallinnassa. Luennon panelistit toivat esille yhteisen huolensa siitä, että Trump unohtaa ihmisoikeusasiat. Panelistit uskoivat, että Trump tekee maailmasta turvallisemman mutta ei onnellisempaa.

Trumpin presidenttiyden seuraukset Euroopalle nähtiin hyvin synkkinä. Luennolla verrattiin Trumpin voittoa Brexit-äänestykseen. Antiglobalisaatio nähtiin erityisen suurena uhkana koko Euroopalle, etenkin Euroopan unionille sekä eurolle.

Luennon synkimpien visioiden mukaan Trumpin presidenttikausi voi toimia katalysaattorina, joka lopulta johtaa ei vaan euroalueen talouskriisiin vaan koko Euroopan unionin hajoamiseen.

Chatham Housen asiantuntijat spekuloivat myös, mitä seurauksia Yhdysvalloissa saattaa olla siitä, etteivät Trumpia äänestäneet hyödy Trumpin hallinnosta. Tässä nähtiin selvä yhtymäkohta Britannian Brexit-äänestykseen: ne, jotka äänestivät Brexitin puolesta, jotka joutuvat äänestystuloksen seurauksesta eniten kärsimään.

Tunnelmat Trumpin vaalivoiton jälkeen Britannian kuuluisimpaan ja arvostetuimpaan kuuluvan Oxfordin yliopiston kampusalueilla olivat synkät.

Moni opiskelija kertoi itkeneensä vaalituloksen selvittyä. Opiskelijoiden tunnelmissa korostui myös yhä konkreettisemmaksi muuttuva kolmannen maailmansodan ja ydintuhon uhka. Demokratian toimivuutta ja ongelmia pohtivat Oxfordissa yhtä lailla matemaatikot kuin filosofit ja valtiotieteilijätkin.

Kirjoittaja on Egyptissä asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.