Tule takaisin, Mauri!

Elokuu 1991, Tokio. Yleisurheilun MM-kisoista suomalaiset muistavat ensimmäisenä Kimmo Kinnusen ja Seppo Rädyn kaksoisvoiton miesten keihäässä. 6-vuotiaalle pikkutytölle Tokiosta jäi kuitenkin mitalien ja mitalimiesten hauskan haastattelun sijaan mieleen selostaja: 18 vuotta sitten kuulin ensimmäisen kerran Mauri Myllymäen ääneen.

Vuotta myöhemmin Barcelonan olympialaisten aikaan Mauri naulitsi jälleen television ääreen. Näin nokkelasti hän kuvaili esimerkiksi 3000 metrin esteiden finaalin lähtöä: "Siinä on jälleen sellaisia miehiä radalla, ettei paremmasta väliä. Nimittäin nandi-heimon miehet ovat tulleet radalle. Heitä on kolme kappaletta ja heillä on pahat mielessä tähän kisaan. Siinä on muilla tekemistä."

Innostunut ja asiantunteva selostus teki nuoreen tyttöön lähtemättömän vaikutuksen myös Atlantan olympialaisten aikaan vuonna 1996, vaikka Maurin kannalta kisat päättyivät ikävämmin. Yhteistyö Ylen kanssa päättyi Maurin arvosteltua Heli Koivulaa (nyk. Krüger).

Hetken näytti, että Maurin ura olisi päättynyt. Mutta 2000-luvulla entinen pituushyppääjä tuli takaisin kovempana kuin koskaan. Maurin toinen kultakausi alkoi yleisurheilun Kultaisessa liigassa.

TÄNÄ KESÄNÄ meitä yleisurheilun ystäviä hemmotellaan Kultaisen liigan lisäksi Berliinin MM-kisoilla, mutta nämäkin jännitysnäytelmät ovat menettämässä tehoaan, kun selostuskopissa ei olekaan Mauria - ei edes Kultaisen liigan kisoissa.

Legenda on jäänyt, toki ansaitusti, eläkkeelle.

Mutta miten käy katsojien? Kuka meille nyt kertoo nandiheimon miehistä? Me Mauri-fanit olemme nyt samanlaisen mustan aukon edessä kuin Arvi Lindiin tottuneet uutisten katsojat vajaa kuusi vuotta sitten. Mutta toisin kuin Lind, Mauri uhkaa kadota maan alle.

Jostain kumman syystä kuusikymppinen selostaja ei taida olla kovin mediaseksikäs henkilö. Tässäkin lehdessä häntä on haastateltu viimeksi vuonna 1994. Maurin naama ei ole lehdistä tuttu.

Itsekään en ole koskaan edes nähnyt koko miestä - paitsi Googlen kautta. Sekin kuva oli kuitenkin 13 vuoden takaa, mustavalkoinen ja kokoa 443x377, eikä itse Maurista näkynyt kuin selkä.

MAURI ONKIN lajissaan viimeinen mohikaani, vanhan koulukunnan selostaja: näkymätön, muttei koskaan jätä katsojaa kylmäksi.

Nykyään sen sijaan harva urheiluselostaja saa käydä ruokakaupassa rauhassa, henkilöpalvonta on nimittäin iskenyt myös selostuskoppiin. Otetaanpa esimerkiksi vaikka Antero Mertaranta. Ihanaa, Leijonat, ihanaa -huudahdus päätyi levylle, ja tärkeimpien arvokisojen lisäksi Mertaranta tähdittää omaa tv-ohjelmaa.

Vaikka Maurin parhaimmille selostuksille on perustettu internetsivuja, entinen liikunnanopettaja on säästynyt suuremmalta julkisuudelta. Maurin kaltainen lahjakas henkilö kuitenkin ansaitsisi ihailua, joten tässä fanitusta kokonaisen kolumnin verran, olkaa hyvät.

LOPUKSI esitän kainon pyynnön: Mauri-ystäväni, ole kiltti ja palaa ruutuun!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.