Tuloskausi hyvin käyntiin

Jenkit ovat jo saaneet tuloskautensa tömäkästi liikkeelle. Yhtiöiden liikevaihdot ja tulokset ovat olleet odotettua parempia. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että osakekurssit ovat jaksaneet pysyä korkealla, vaikka vähän tutinaa on välillä tullutkin.

Amerikkalainen uutistoimisto CNBC uutisoi verkkosivuillaan, että teknisen analyysin, siis käppyröitä tuijottavien takapeilimiesten (yleensä he ovat miehiä), mielestä lähiviikkoina osakekurssit laskevat selvästi. Uutisessa asiantuntija pohti, että markkinoiden hermostuneisuutta mittaavat indeksit ovat hyvin alhaalla. Tällöin sijoittajat ovat liian itsevarmoja ja riski negatiiviselle pettymykselle kasvaa.

CNBC julkaisi lähes samansisältöisen uutisen vuosi sitten tammikuussa ja ainakin 14. lokakuuta viime syksynä. Ei ihan osunut ajoitus tuolloin kohdalleen. Huonosti kävi, jos noihin uutisiin osakesalkkunsa tyhjensi ja jäi vesi kielellä odottamaan isompaa romahdusta.

STORA ENSON SUUNTA on selvä. Se haluaa lämpimään pois Pohjolasta. Se ei johdu lumitöistä vaan siitä, että sellunkeitto on muualla paljon halvempaa. Yhtiön ilmoitus rakentaa sellutehdas Punta Pereiraan Uruguayhin yhdessä chileläisen Araucon kanssa saa jatkoa. Yhtiö omistaa jo ennestään Brasiliassa puolet Veracelin sellutehtaasta. Eukalyptusmetsiä on hankittu myös Etelä-Brasiliasta ja Kiinasta.

Pohjoisen puun kuitu on kallista verrattuna nopeakasvuiseen eukalyptukseen. On arvioitu, että kustannusero olisi parisataa euroa sellutonnilta. Se on paljon, sillä uusi tehdas tuottaa 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Lähes puolentoista miljardin euron hanke kertoo korutonta kieltään siitä, että Suomeen eivät metsäyhtiöt enää investoi. Kemijärven sellukattiloiden sammuttaminen vuonna 2008 synnytti massaliikkeen ja nostatti kosolti sympatiaa TV-sarjoja myöten, mutta ei auta.

NOKIAN VIIME kvartaalin tulos nähdään torstaina kello 13. Me tietäjät odotamme hyviä lukuja viime vuoden lopulta, mutta voipi olla, että alkuvuosi onkin pehmeämpää. Nokian osakekurssi heilunee taas iltapäivällä villisti eessuntaas, ja kurssisuunta riippuu siitä, millaisen esityksen toimitusjohtaja Stephen Elop saa rykäistyä.

Nokialla on edessään varsinaiset kohtalon viikot. Nokia kertoo strategioistaan ja näkymistään myös 11. helmikuuta Lontoossa järjestettävässä tilaisuudessa. Helmikuun puolivälissä on lisäksi Mobile World -tapahtuma Barcelonassa, missä Nokian soisi uusia myyntihittejä esittelemän.

Nokia on menettänyt yritysasiakkaita, sillä Apple ja Android-puhelimet ovat parempia. Elopin olisi parasta kertoa, että uusi Meego-käyttöjärjestelmä suorastaan vyöryy markkinoille pikapuoliin. Nokian osake lähtee vakaampaan nousuun vasta sitten, kun amerikkalaiset sijoittajat päättävät lisätä sitä salkuissaan. Toivokaamme, että Elop pystyy heidät vakuuttamaan sijoituksen tuottavuudesta.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.