Tuloskautta odotetaan toiveikkaina

Pörssikurssit ovat vavahdelleet odotettua heikompien makrolukujen vuoksi. Yhdysvaltain asuntokauppa ja työllisyys, molemmat keskeisiä talousmittareita, ovat tarjonneet ikäviä yllätyksiä. He, jotka odottavat orastavan talouskasvun kuolevan käsiin, ovat hieroneet karvaisia kouriaan tyytyväisinä.

Talouskasvu käynnistyy varmasti joskus, mutta uusien työpaikkojen synty on hidasta. Yhdysvalloissa vie monta vuotta, jotta kuluneen vuoden aikana menetetyt työpaikat saadaan takaisin. Työttömyys piinaa Suomeakin pitkään. Voi olla, että teollisen tuotannon sammuminen usealta paikkakunnalta pitää työttömyysluvut korkeina iäti. Ainakin rakenteellinen työttömyys on tullut jäädäkseen. Ihmisten pitää kouluttautua uudelleen, jos mieli tiliä tehdä. Enkä suosittele pojilleni paperi-insinöörin koulutusta.

VUODEN TOISEN neljänneksen tulokset olivat odotettua parempia, koska yritysten kustannusjahti oli onnistunut hyvin. Koska talouskasvu pääsi alustavaan nousuun kesällä, soisi yritysten pystyvän näyttämään loppukesältä myös liikevaihdon kasvua. Jos näin on, voivat tulokset jälleen kivasti yllättää.

Osakesijoittajan olisi helppo hymyillä, jos yritysjohtajat uskaltaisivat olla positiivisia esimerkiksi joulumyynnin odotuksistaan.

Yhdysvalloissa odotukset ovat yllättävän maltillisia. Tulosodotus on jopa huhti-kesäkuun toteutuneen tuloskertymän alapuolella. Olenko liian optimisti, jos väitän, että tuo on helppo ylittää? Yhtiökohtaiset erot ovat tietysti melkoiset.

Tuloskauden aloitti keskiviikkona alumiinijätti Alcoa, jonka liikevaihto olikin kasvanut ja kulut olivat pysyneet aisoissa. Tulos ylitti selvästi odotukset ja osakkeet nousivat. Suomessa Nokian tulos tulee torstaina.

KONEPAJAT OVAT pärjänneet kohtuullisen hyvin vanhojen tilaustensa ansiosta. Ehkä pahin on jo takana, mutta nousumerkit ovat vielä heikkoja. Investoinnit pysyvät lähikuukaudet vähäisinä. Käyttöasteet ovat edelleen alhaiset, ja parin viime vuoden investointien jälkeen uuden kapasiteetin tarve on pieni.

Esimerkiksi voimaloita ja merimoottoreita valmistavan Wärtsilän asiakkaat ovat peruutelleet tilauksiaan. Yhtiön pelätään ilmoittavan seuraavista sopeutustoimista ja niiden kustannuksista. Kuten koko toimialalla, sen kuluvan vuoden kannattavuus on hyvä, mutta pudotus on ensi vuonna väistämätön. Wärtsilään painetta lyödään Aasiasta, missä paikallinen laivateollisuus uhkaa syödä länsikilpailijansa.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.