Tummia pilviä

Lähiajat Eurooppa puhuu Ukrainasta, Yhdysvalloissa katsotaan taas tarkasti tuoreimpia työllisyystietoja. Yhteistä kummallekin on, että talouskasvu ei ole kunnossa. Taivaanrannalla on kuitenkin tummenevaa pilveä. Viimeksi Kansainvälinen järjestelypankki varoitti, että finanssimarkkinat ovat etääntyneet ikävästi todellisuudesta.

Tänään alkaa vuoden kolmas vuosineljännes. Toisen neljänneksen todellisuudesta ensi tietoja antavat pörssiyhtiöt, joiden tuloksia aletaan saada lähiviikkoina ja mahdollisia tulosvaroituksia kaiken aikaa sitä ennen.

Finanssimarkkinoilla alkuvuosi on ollut kohtalaisen komea. Pörssikurssit ovat kivunneet ja lainatuotot eli lainamarkkinoiden korot pysyneet matalina.

Roskalainojenkin tuotot ovat olleet ennätysmatalalla viime aikoina. Valitettavasti se juoruaa, että sijoitusmarkkinoilla hinnat määräytyvät nyt tosiasioiden sijasta löysän likviditeetin siivittäminä. Varoituksia on alkanut kuulua entistä tiuhemmin, mutta arviot siitä, mitä mittaluokkaa finanssimarkkinoiden kupla on, eroavat toistaiseksi melkoisesti.

Toisaalta kohtuullisellakin korjauksella finanssimarkkinoiden hinnoissa voi olla tavallista voimallisemmat seuraukset, sillä maailmantalous on yhä aika heiveröinen.

Yhdysvaltain kokonaistuotanto hyytyi rajusti vuoden ensineljänneksen ennätyspakkasissa. Bruttokansantuote laski tuoreimman tiedon mukaan peräti runsaat 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Eurooppalaisittain vuoden takaiseen verrattuna vuosikasvua oli enää 1,5 prosenttia.

Sanotaan kerran taas, että Yhdysvaltain virallisesti ilmoittama bruttokansantuotteen vuosimuutos -2,9 prosenttia ei ole mitään muuta kuin vuosineljännestason muutos kerrottuna neljällä, joten eurooppalaismalliseen vuosineljännestason muutokseen päästään jakamalla luku nelosella.

Yhdysvaltain julkistamasta bkt-tilastosta löytyy myös eurooppalaistyylinen vuosimuutoslukema eli vertailu vuoden takaiseen vuosineljännekseen.

Vaikka jenkkikasvu on elpymässä, vuoden alun heikkous merkitsee nyt siellä talousennusteiden rukkaamista alaspäin. Suomen taloudessa kävi samoin.

Kun Euroopan talouskasvu on nihkeää ja Venäjä, Kiina, Intia ja Brasilia selvästi heikommassa hapessa kuin takavuosina, mistäpä se työntövoima oikein löytyisi maailmantalouden kasvun yhtäkkiseen nopeutumiseen. Mutta se on varmaa, että globaaleiden finanssimarkkinoiden häiriöt aiheuttaisivat nyt ikävää jälkeä.

Tällä lienee merkitystä, kun Eurooppa pohtii mahdollisia Venäjä-pakotteita. Venäjälle asetettiin äskettäisessä EU:n huippukokouksessa eilen umpeenmennyt takaraja Itä-Ukrainan separatistien kuriinpanemiselle. Venäjä on ilmoittanut useasti, ettei se pysty määräämään Itä-Ukrainan separatistiliikkeitä. Vähin, mitä se pystyy tekemään ja mitä siltä myös odotetaan, on Ukrainan vastaisten rajojensa sulkeminen aseiden ja asemiesten virralta.

Mahdolliset uudet taloudelliset pakotteet olisivat jo sen verran raskasta luokkaa että ne johtaisivat myös vastapakotteisiin.

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Italia. Se on jo ilmoittanut haluavansa EU:lta enemmän kasvupanoksia ja mieluusti vähemmän kiristystä.

Muuten EU jatkaa parlamenttivaalien jälkeisiä järjestäytymisoperaatioita valintoineen. Jean-Claude Juncker asetettiin huippukokouksessa ehdokkaaksi komission johtoon ja parlamentti siunannee valinnan kahden viikon kuluttua.

Muihin huippuvirkoihin pitäisi löytää ehdokkaat tämän ja ensi viikon aikana, koska ylimääräisen huippukokouksen on määrä käsitellä niitä valintoja kuun puolivälissä. Suomalaisnimeä tuskin listalta löytyy.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.