Tunisia astui epävarmuuteen

Maltillinen yhteiskunnallinen muutoskehitys keskeytyi ainakin tilapäisesti arabikevään vallankumoukset käynnistäneessä Tunisiassa, kun oppositiojohtaja, ihmisoikeusjuristi Chokri Belaid murhattiin. Murhasta käynnistyi väkivaltainen protestimyrsky, jota perjantaina, Belaidin hautajaispäivänä tuki yleislakko. Muslimien perjantairukouksen jälkeen levottomuudet yltyivät.

Tunisian presidentti Zine el-Abidine Ben Ali kukistui arabimaailman yksinvaltiaista ensimmäisenä kansannousussa alkuvuodesta 2011. Sen jälkeen poliittinen elämä maassa on ollut huomattavasti vakaampaa kuin muissa myllerrysmaissa. Tunisian lähinaapureista Libyassa komento vaihtui vasta sisällissodan jälkeen. Egyptissä taistelussa vallanperimyksestä on astuttu uuteen, aiempaa verisempään vaiheeseen ja Syyriassa sota jatkuu edelleen ehtymättömällä raivolla.

Tunisiassa vapaissa vaaleissa hallitusvaltaan nousi islamilainen Ennahda-puolue yhdessä kahden maallistuneen keskustavasemmistolaisen puolueen kanssa. Hallitus on kuitenkin ollut puun ja kuoren välissä.

Maallistunut oppositio, johon myös murhattu puoluejohtaja Belaid lukeutui, on syyttänyt pääministeripuoluetta ääri-islamistien eli salafistien myötäilystä. Salafistit katsovat puolestaan maltillisen Ennahdan syrjäyttäneen islamin opit. Hallituksen sisällä toinen apupuolueista uhkasi hiljattain vetäytyä hallituksesta, ellei kahta islamistista ministeriä eroteta.

Tunisiassa oli tarkoitus pitää uudet presidentin- ja parlamenttivaalit kesällä 2013. Nyt aikataulut voivat muuttua.

Murhan jälkeen useat oppositiopuolueet ilmoittivat vetäytyvänsä parlamentista ja Tunisian uutta perustuslakia säätävän kokouksen työstä.

Murhan tuominnut pääministeri Hamadi Jebali ilmoitti aikovansa hajottaa hallituksen ja koota uuden virkamiespohjalta. Pääministerin oma Ennahda-puolue kuitenkin torjui pääministerin ilmoituksen, koska se oli annettu kuulematta puolueen muuta johtoa. Puoluejohto korosti, että Tunisia tarvitsee juuri nyt nimenomaan poliittisen hallituksen. Ennahdan johto on luultavasti enemmän oikeassa kuin kriisiin hätäisesti reagoinut pääministeri.

Uhkaavia ja väkivaltaisia piirteitä saanut salafistien aktiivisuus on kasvanut jo kuukausia. Belaid oli saanut tappouhkauksia ainakin viime kesästä lähtien. Sisäministeriö ei tehnyt mitään murhan estämiseksi vaikka tiesi uhasta ja puoluejohtajalle oli pyydetty suojelua.

Tunisia on pahimmassa kriisissään vallankumouksensa jälkeen. Belaidin tapaus oli ensimmäinen vahvistettu poliittinen murha maassa arabikevään jälkeen.

Tunisiaa paljon suuremmassa Egyptissä murha on tulkittu varoitusmerkiksi paitsi tunisialaisille myös Egyptille. Arabikevät ei suoraan tuonut ratkaisua niihin valtaviin sosiaalisiin ongelmiin kuten taloudelliseen epätasa-arvoon ja nuorisotyöttömyyteen, joista se kumpusi. Yhteiskunnallinen käymistila on antanut kasvualustaa tavoitteiltaan demokratialiikettä paljon epämääräisemmille liikkeille, joita Libyan konkurssipesästä naapurimaiden pimeille markkinoille leviävien aseiden virta militarisoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.