Turkkilaiset menevät omia teitään

Turkki pysyi loppuun asti vaiti Irakin operaationsa kestosta, kun Yhdysvallatkaan ei sitä erityisen pontevasti vaatinut.

Presidentti George W. Bush kehotti torstaina Turkkia kotiuttamaan joukkonsa Irakista mahdollisimman pian mutta ei asettanut mitään takarajaa. Turkissa samaan aikaan vierailleen Yhdysvaltain puolustusministerin Robert Gatesin mukaan operaatio saisi kestää enää "vain viikon tai kaksi". Harvinaisen ohuesti peitelty viesti Turkille oli, että sotaretki voisi Yhdysvaltain puolesta jatkua vaikka maaliskuun puoliväliin saakka.

Hyökkäystään Turkki on perustellut uhalla alueelliselle koskemattomuudelleen, Irakin hallitus on puolestaan arvostellut naapuriaan oikeutetusti aivan samoin perustein ja muistuttanut, ettei Turkki ole aiempina vuosikymmeninäkään pystynyt ratkaisemaan kurdiongelmaansa toistuvilla sotaretkillään.

ASETELMA ON ollut Yhdysvalloille kiusallinen. Turkki on sen tärkeä Nato-liittolainen ja sai tuoreisiinkin sotatoimiinsa Yhdysvalloilta kaiken aikaa reaaliaikaista tiedustelutietoa. Irakin kurdien itsehallintoalue taas on ollut harvoja suhteellisen rauhallisia alueita Yhdysvaltain isännöimässä maassa, jonka väkivaltatilastot ovat viime viikkoina vihdoinkin hivenen kaunistuneet. Eri väestöryhmien jännitteet ovat kuitenkin yhä herkässä.

Turkissa sotaretki on jättänyt hallitukselle ikävän huivikiistan sopivasti taka-alalle. Amerikkalaisia turkkilaisten ei sotaretkellään tarvinnut pelätä. EU-suhteet saattoivatkin painaa unionin ikitarjokkaan ratkaisujen vaakakupissa Yhdysvaltoja enemmän. Monissa EU-maissa asuu merkittävä turkkilaisväestö. Lisäksi Kyproksen uusi presidentti Demetris Christofias aikoo panostaa ratkaisuun jaetun saaren kiistassa, siitä viestivät hänen ensi töikseen sopimansa tapaaminen Kyproksen pohjoisosan turkkilaisjohtajan Mehmet Ali Talatin kanssa ja myös Markos Kyprianoun nimitys ulkoministeriksi arvovaltaiselta EU-komissaarin paikalta.

YHDYSVALTAIN POLITIIKAN muotoilijoiden puutteellinen Lähi-idän olojen tuntemus kävi selkkauksen kestäessä jälleen kerran ilmi. Politiikan johdolta puuttuu kyky hallita muuttuvia tilanteita kokonaisvaltaisesti. Syksyllä Irakissa on määrä järjestää tärkeät aluevaalit, mutta nyt keskeisen vaalilain valmistelu on jo pysähtynyt.

Puolustusministeri Gates neuvoi Ankarassa turkkilaisia panostamaan kurdiongelman ratkaisemiseksi kurdiväestönsä elinolojen alueelliseen kehittämiseen, työhön, jota amerikkalaiset itse eivät juurikaan ole tehneet Irakissa tai Afganistanissa. Yhdysvaltain oma panos kehitysyhteistyöhön on nykyisin on OECD-maiden alhaisin - 0,17 prosenttia maan BKT:sta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.