Turkkilaisten mitta täyttyi

Kymmeniin kaupunkeihin Turkissa levinneet mielenosoitukset taisivat tulla aika monille yllätyksenä. Loukkaantuneita on jo satoja, kuolleistakin puhutaan.

Euroopassa Turkin sisäistä kehitystä ei ole seurattu entiseen tapaan, kun maan jäsenyyshanke Euroopan unionissa on jäänyt taka-alalle. Tiedossa toki ovat Syyrian sisällissodan pakolaisongelmat, kurdikysymys sekä huonontuneet Israel-suhteet, joihin kaasukentät Välimerellä tuovat lisäjännitettä.

Tuoreet levottomuudet eivät nousseet tältä ”kansainväliseltä” alustalta. Kaikki roihahti ympäristöpoliittisesta kaupunkisuunnittelukiistasta Istanbulissa. Siitä nousi myrsky, jonka kohteena on pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja hänen uskonnollis-konservatiivinen puolueensa AKP.

Islamilainen AKP on hallinnut Turkkia vuodesta 2002. Edellisissä vaaleissa vuonna 2011 sitä äänesti lähes puolet kansasta. Erdoganin kaudella Turkki on vaurastunut ja on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista talouksista.

Pääministerin vastustajat sanovat Erdoganin muuttuneen yhä itsevaltaisemmaksi ja puolueen tunkevan uskontoaan yhä enemmän politiikkaan. Protesteillaan monet maallistuneet turkkilaiset viestittävät, että hallitus vainoaa heidän elämäntapaansa konservatiivisella ja autoritaarisella politiikallaan.

Toukokuun lopussa protestoijat kokoontuivat Ankarassa metroasemalle suutelemaan toisiaan. Metron kuulutuksissa matkustajia kehotetaan toimimaan ”moraalisten lakien mukaisesti”, mikä on tulkittu suutelukielloksi. Vaikka joukkosuutelu päättyi islamistien väliintuloon ja puukotukseen, josta epäillään islamisteja, vastamielenosoitusta junaillut AKP:n nuorisojärjestö välitti viestiä, jonka mukaan ”moraalittomuus ei ole vapautta”.

Toukokuussa Turkin parlamentti tiukensi alkoholin mainontaa ja yömyyntiä. Sinällään laki eurooppalaisti lainsäädäntöä EU:ssa totutuille linjoille, mutta monia turkkilaisia loukkasi pääministerin perustelu: alkoholia käyttävät ovat juoppoja ja uskonto vaati tällaista lakia.

Sitten alkoi jupakka istanbulilaisessa puistossa. Kun paikalle kaavaillun ostoskeskuksen vastustajat leiriytyivät puistoon puolustaakseen sitä, poliisi karkotti heidät. Poliisiväkivalta oli niin rajua, että jopa liittolaismaat sotilasliitto Natossa paheksuivat sitä. Pääministeri luonnehti mielenosoittajia roskajoukoksi. Uusi tieto – asiakkaansa jo menettäneen ostoskeskuksen sijaan paikalle nouseekin moskeija – tuskin hillitsee mielenosoittajia.

Turkin vankiloissa on toimittajia enemmän kuin missään muussa maailman valtiossa. Valtamedia myötäilee hallituksen linjaa. Euroviisutkin jäivät turkkilaisilta näkemättä – Suomen suuteluperformanssin vuoksi.

Turkissa riittää nyt muutosvoimia. Työväenliike on antanut vuosittain muistutuksen militanttisuudestaan Euroopan väkivaltaisimmissa vappumielenosoituksissa. Kun poliisimielivalta leimahti Istanbulissa, ympäristöväki sai rinnalleen myös väkivallasta järkyttyneet tavalliset kansalaiset. Uskonnon ja valtion eroa valvovat kemalistit ovat aina olleet tärkeä älymystöryhmä nyky-Turkissa. Nyt näitä ryhmiä yhdistää sosiaalinen media.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.