Turusen loikan melske karkasi ylimitoitetuksi

Hallituskriisillä pelottelu oli turhaa. Sinisillä vakava paikka, miten estää lumipalloilmiö.

Kokoomus sai laastaria kansanedustaja Harry Harkimon viime viikolla aiheuttamiin haavoihin, kun sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi kokoomukseen. Turusen lähtö aiheutti sinisissä poikkeuksellisen voimakkaita reaktioita, mikä kuvaa sinisten hermostuneisuutta.

Eduskuntavaalit ovat vuoden päästä ja sinisten gallupkäyrä muistuttaa kuolleen miehen sydänkäyrää. Sinisissä odotettiin, että gallupit olisivat lähteneet jo syksyllä nousuun, mutta ne junnaavat 1,5 prosentissa. Turusen lähtö heikentää entisestään sinisten uskottavuutta.

Sinisissä peloteltiin jopa hallituskriisillä. Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kertoi Turusen loikan nakertavan hallituksen sisäistä luottamusta.

– Tilanne on erittäin, erittäin kiusallinen hallituksen sisäisen luottamuksen kannalta. Voin sanoa suoraan, että ei tietenkään tällainen peli edistä hallituksen sisäistä luottamusta, Terho totesi tiistaina puoliltapäivin heti sen jälkeen, kun Turunen kertoi loikkauksestaan.

Myös sinisten ryhmäkokouksessa keskustelu kävi kuumana ja puheet hallituksesta lähdöstä jatkuivat. Järki kuitenkin voitti. Hallituksesta lähtö olisi merkinnyt sinisten itsemurhaa.

Tuskin asetelma on parempi vuoden päästä, mutta nyt sinisillä on viisi ministerin salkkua. He eivät halua luopua hillotolpistaan, ei ainakaan ulkoministeri Timo Soini.

Tilanne kärjistyi tiistaina niin paljon, että valtiovarainministerin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon piti tulla iltapäivällä median eteen rauhoittelemaan sitä. Hän vastasi Terhon syytöksiin korostamalla, ettei kokoomus ole kalastellut ketään.

Orpo kertoi yllättyneensä reaktioiden kovuudesta ja sanoi, että ”melske on ollut ylimitoitettu”. Kuten Orpokin sanoi, kyse on yhden hallituspuolueen kansanedustajan henkilökohtaisesta ratkaisusta, mikä ei ole hallituskriisin paikka.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan sääntöjen mukaan. Orpo ei ollut kertonut loikasta pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), joten viime kädessä loikan jälkiseuraukset kaatuvat hallitusta johtavan pääministerin niskaan.

Sipilän sanoin edessä on vakavan keskustelun paikka. Trion terapiaistunnon jälkeen hallitus todennäköisesti jatkaa ennallaan.

Suurempi kysymysmerkki koskee sitä, miten sinisten johto saa estettyä lumipalloilmiön. Vaikka Turunen sanoi, etteivät sinisten alhaiset kannatusluvut liity mitenkään loikkaukseen, kyse lienee juuri siitä.

Sinisten taholta kerrottiin eduskunnassa, että ”Turunen oli heikoin lenkki”. Näitä ”heikkoja lenkkejä” voi ilmaantua vielä lisää. Toisaalta loikkareille on vaikea luvata valoisaa tulevaisuutta. Tällä vuosituhannella ainoastaan kristillisdemokraateista kokoomukseen loikanneilla Lyly Rajalalla ja Eija-R iitta Korholalla aurinko on paistanut loikkauksen jälkeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .