Tuulee väärästä suunnasta

Moventas on vaikeuksissa. Yhtiö työllistää Jyväskylässä yli 500 ihmistä. Vielä ennen vuoden 2008 maailmanlaajuista talouskriisiä tuulivoimaa rakennettiin pitkin maailmaa ja vaihteille oli kysyntää.

Sitten tyyntyi.

Mutta onneksi maailmassa taas rakennetaan. Ikävästi vain ehti käydä niin, että Moventas velkaantui. Nyt yhtiö hakee yrityssaneerausta.

Moventaksen tuotteille on kysyntää tulevaisuudessa. Onkin toivottavaa, että yrityssaneeraus onnistuu. Se on tärkeää monille perheille Jyväskylän seudulla. Epävarmuus kuluttaa.

Toivottavasti yhteiskunta rakentaa siltaa ongelmien yli. Tuulessa on tulevaisuutta, joten suomalaisen tuotannon ja yrittämisen ei pitäisi helposti väistyä.

NOKIASSA on tehty kansallisen yrityshistoriamme suurimmat onnistumiset. Viime vuosina samassa yhtiössä on tehty vastaavasti yrityshistoriamme pahimmat virheet.

Nokia on menettänyt johtoaseman kännykkämarkkinoilla ja putoaa lähimmän vuoden aikana sijoille ynnä muuta. Nokian vahvuus perustui suuruuden tuomaan kustannustehokkuuteen. Nyt kun volyymit putoavat, yhtiö menettää kilpailuetunsa.

Nokia ei ehkä palaa maailman johtavaksi kännykkäyhtiöksi. Se voi jäädä laitevalmistajaksi, joka kamppailee kuoleman rajoilla.

Jo nyt Nokian virheet ovat Suomen kansantaloudelle kalliita.

Nokian osakkeen arvon putoaminen parissa vuodessa kolmannekseen entisestä on tuhonnut suomalaista varallisuutta. Eläkeyhtiöiden tuottoihin on tullut lovi ja monet perheet ovat kärsineet sijoitustappioita.

Nokian johdon epäonnistumiset ovat maksaneet suomalaiselle yhteiskunnalle enemmän kuin vaikkapa Kreikan tai Irlannin tukeminen.

Siksi on irvokasta, että Jorma Ollila esiintyi suomalaiselle yhteiskunnalle vaateiden esittäjänä. Yhteiskuntaa olisi pitänyt uudistaa milloin niin ja milloin näin, jotta Suomi pärjäisi kansainvälisessä kilpailussa.

Samaan aikaan Ollila unohti kehittää ensin toimitusjohtajana ja sitten hallituksen puheenjohtajana johtamaansa yhtiötä.

Ollilalle kävi kuten monelle menestyjälle. Huomio levisi ja oma tontti jäi hoitamatta. Hän meni Shellin ja Fordin hallituksiin ja esiintyi yhteiskunta-ajattelijana.

YKSI HUIPPUYLIOPISTO riittää Euroopassa. Suomen kannattaisi ajaa huippuyliopistoa vaikkapa Brysseliin. Se nostaisi Euroopan tutkimuksen mitalisijoille. Nyt huippuyliopistot ovat Amerikassa ja Aasiassa.

Tätä hanketta voisivat edistää vaikka Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kannattajat. Heillähän on jo perustelujen logiikka koossa. Keskittämällä tieteen taso nousee ja sitten heijastuu muualle (Suomeen) Eurooppaan.

Minä puolestani olen sitä mieltä, että monipolvinen yliopistolaitos on vahvuus. Kun on monia yliopistoja, jotka kilvoittelevat myös keskenään, syntyy innovaatioita ja osaamista. Hyvä Jyväskylän yliopisto!

KOKOOMUKSEN johtama vasemmistohallitus näyttää lyövän veroja verojen päälle. Perjantainen hallitusohjelma on ikävä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.