Tv-sarjavinkki parhaasta päästä

On ehkä hölmöä kirjoittaa tv-sarjasta, joka löytyy Suomessa vain Netflixistä, ja sieltäkin on vain ensimmäinen kausi, mutta otan riskin. Olen nimittäin sen verran innoissani ja haluan auttaa muitakin löytämään laatudraaman.

Rectify on independent-elokuviin ja muutenkin pienimuotoisempiin tuotantoihin erikoistuneen SundanceTV-kanavan alkuperäissarja.

Tarina alkaa, kun 19 vuotta teloitustaan odottanut kuolemaantuomittu Daniel (Aden Young) pääsee vapaaksi, vaan ei vapauteen.

Syyttömäksi teinitytön raiskauksesta ja murhasta 16-vuotiaana tuomittua Danielia ei ole koskaan todettu. Tapauksen tutkimukset jatkuvat yhä.

Daniel palaa lapsuudenkotiinsa konservatiiviseen ja uskonnolliseen pieneen maaseutukaupunkiin. Murhan tutkijat ja tapetun tytön omaiset asuvat yhä paikkakunnalla. Toiset uskovat vaiteliaan ja älykkään Danielin syyttömyyteen; toisille Daniel on itse saatana, joka on välttänyt kuolemantuomion, toistaiseksi, vain muotovirheen ansiosta.

Danielin tärkein tukija on vapautumisen puolesta väsymättä taistellut sisko. Mutta jopa Danielin lähipiiristä löytää ihmisiä, jotka eivät syyttömyyteen usko. Asia ei ole selvä katsojallekaan, vaikka Daniel sympaattinen ihminen onkin.

19 vankilavuoden aikana maailma on muuttunut perusteellisesti. Kuolemaantuomittujen sellissä lusitaan yksin eikä edes telkkaria pääse katsomaan. Danielin vuodet ovat kuluneet kirjoja lukien ja ilmastointikanavan kautta kohtalontovereille puhuen.

Danielin on totuttava täysin uudenlaiseen maailmaan. Jopa netti ja kännykkä ovat ihan uusia juttuja. Myös ihmiset ovat muuttuneet, sekä sosiaalisesti ja elintavoiltaan.

Rectityssä puhutaan vähän, ja sarja on hidastempoinen. Mitään ei väännetä rautalangasta, katsojan älyä ja päättelykykyä arvostetaan. Draama on suurta sisäisesti mutta pidättyväistä ulkoisesti. Joten miten on, Yle, pistetäänkö Rectify TV1:n vai Teeman ohjelmistoon?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.