Työpaikkojen vienti Kiinaan vetää jälleen

Vienti Euroopasta vetää taas. Varsinkin työpaikkojen vienti, kun laivamoottoreita ja voimalaitoksia valmistava Wärtsilä lakkauttaa Euroopassa 1 400 työpaikkaa ja lisää tuotantoaan Kiinassa. Suomesta työpaikkoja ei tässä rytäkässä vähene, sillä leikkaukset ehdittiin jo tehdä. Tiistaina yhtiö ilmoitti myös viime vuoden tuloksen olevan odotettua paremman, mikä nostatti sijoittajille ostohatun päähän.

Heikkokin voi olla parempi. Näin kävi moniongelmaiselle M-realille, jonka tulos oli loppuvuonna selvästi odotettua parempi. Heikkohan se on silti. Tuloksen hahmottamista monimutkaistaa se, että M-real kertoo sen olevan paremman ennen kertaluonteisia eriä, ja kertaluonteiseksi määrättyjä miinusmerkkejä saneerausten jäljiltä riittää. Osake nousi vahvasti yllätysuutisen jälkeen, sillä metsäteollisuuden alamäen uskotaan ainakin hetkellisesti tasoittuvan.

Alkuviikosta myös Lännen Tehtaat antoi positiivisen tulosvaroituksen, joten tuloskauden odotus on Suomessa alkanut positiivisissa merkeissä. Nokian tulos nähdään torstaina. Siihen luonnollisesti kohdistuu paljon odotuksia ja vähintään yhtä paljon pelkoa. Tulosten ohella kiinnitä huomiotasi yrityksen näkymiin sekä tietysti osinkojen määrään.

Viime torstaina Nokia järjesti tiedotustilaisuuksia suuren etukäteismelun saattelemana. Yhtiö ilmoitti luopuvansa navigointipalveluiden maksullisuudesta, mikä lienee ollut kivulias päätös. Se on upottanut digikarttoihin huiman summan rahaa.

Lokakuussa 2007 Nokia osti yhdysvaltalaisen digikarttayhtiö Navteqin lähes kuuden miljardin euron hintaan. Nyt Nokian arvioidaan kirjaavan sen alas. Arvoton se ei silti ole, sillä karttapalvelu on olennainen osa älypuhelinta.

Nokian oli pakko taipua. Sen markkinaosuus älypyhelimissa on vajonnut uhkaavasti, kun notkeimmat kilpailijat syytävät vastaavia palveluja kansalle veloituksetta. Nokiassa toivotaan, että tämä temppu osaltaan edistäisi kalliimpien kapuloidensa myyntiä.

Google aikoo vallata kännykkämaailman Android-käyttöjärjestelmällään. Siinä jo on ilmainen kartasto ja navigointi. Jälleen kerran siis Google pakotti kilpailijansa taipumaan ja muuttamaan liiketoimintamalliaan. Ensimmäinen Android-puhelin julkistettiin lokakuussa 2008 ja sen odotetaan nousevan käyttöjärjestelmien kakkoseksi Nokian Symbianin jälkeen jo vuonna 2012 ohi mm. Applen iPhonen.

Ei ihme, että Espoossakin tarvitsee Googlea pelätä.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kehu kääntyy itseään vastaan

Kolumni: ”Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa”

Kolumni: Sademetsäpalot uhkaavat koko maapalloa

Kolumni: Hevosurheilu on sitkeiden ihmisten laji

Kolumni: Wowittajan paluu

WoWittajan odotettu paluu

Kolumni: Kuka tekisi fiktio-Docventuresin?

Kolumni: Typerät ideat ovat uusiutuva luonnonvara

Kolumni: Aasialaiset uskovat yksilön vastuuseen

Kolumni: Trump mokasi mahdollisuutensa napapiirillä turvauduttuaan tyypilliseen pikkumaisuuteensa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.