Työväenpuolue tähyilee vasemmalle

Britanniassa keväällä käydyt parlamenttivaalit johtivat labourin selvään tappioon ja pian puolueen johtajan Ed Milibandin eroilmoitukseen. Uudesta johtajasta äänestetään elokuun puolivälistä alkaen, ja tuloksista ilmoitetaan 20. syyskuuta.

Kun Miliband valittiin puolueen johtajaksi vuonna 2010, pidettiin tällöin valintaa osoituksena kaipuusta vasemmistolaisempaan politiikkaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että labour saattaa olla siirtymässä uuden reippaan askeleen vasemmalle, sillä puolueen pitkän linjan parlamentinjäsen ja selvästi vasemmalle kallistuva Jeremy Corbyn on saanut voimakasta kannatusta mielipidemittauksissa.

Valinta olisi paukku puolueelle, joka vietiin Tony Blairin alaisuudessa poliittiseen keskustaan. Ei ihme, että puolueen kokeneempia keskustalinjan hahmoja on tuotu esiin puhumaan Corbynia vastaan.

Corbyn on kritisoinut jo vuosikymmeniä myös oman puolueensa ulkopoliittisia kuvioita ja on ollut erityisen voimakas kriitikko erilaisia sotia kohtaan. Ukrainan kriisissä Corbyn on ollut taipuvainen pitämään Yhdysvaltoja keskeisimpänä syypäänä, ja onpa hän samalla puolustanut asukkaiden oikeutta etsiä liittotasavaltakehitystä tai itsenäisyyttä.

Sanomalehti Independentin haastattelussa Corbyn lupasi suorastaan haudata Blairin aikana tuodun keskustavasemmistolaisen linjan ja palata labourin vanhaan perusajatukseen julkisesta omistamisesta.

Corbyn on jo peräänkuuluttanut keskustelua puolueen piirissä siitä, tulisiko yhteiskunnan tiettyjen toimintojen sosialisoinnin olla osa puolueen perustavoitteita ainakin jossakin muodossa. Sosialisoinnin ajatus tiputettiin puolueen peruskirjasta Blairin aikana.

Corbynin valinta johtaisi linjariitoihin puolueen sisällä, mutta auttaisi pitkällä tähtäimellä puoluetta asemoitumaan selvemmin konservatiivipuoluetta vastaan. Parlamenttivaalien suurin häviäjä liberaalidemokraatit saattaisi hyötyä työväenpuolueen uudesta vasemmistolaisesta linjasta ja kyetä houkuttelemaan enemmän keskustaan taipuvaisia puoleensa.

Toisaalta Skotlannissa vasemmistolaisempi labour saattaisi kyetä houkuttelemaan SNP:n piiriin siirtyneitä äänestäjiään. Ongelma piilee kuitenkin siinä, että poliittiseen keskustaan asemoituneet puolueet ovat viime vuosikymmeninä menestyneet vaaleissa. Tony Blairin historiallisen vahva valta Britanniassa oli perua nimenomaan puolueen vetämisestä keskustaan.

Kykenisikö selvästi vasemmalle siirtyvä labour vetoamaan äänestäjäkuntaan? Edesmenneen Margaret Thatcherin haamu piilee myös nurkan takana. Pääministeri David Cameron on Thatcherin ihailijoita.

Täydentääkö työväenpuolue nyt 1980-luvun tapaisen ideologisen polarisoitumisen Britanniassa? Konservatiivipuolueessa on jo kannustettu omia rekisteröitymään ja äänestämään Corbynin puolesta.

Kirjoittaja on väitellyt tohtoriksi vuonna 2014 yleisen historian oppiaineessa Britannian parlamentin roolista sotaan lähdettäessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.