Tyhjeneekö karkkihylly?

Vielä viisi vuotta sitten MTV Total, silloinen Canal+, oli todellinen jalkapallofanin taivas.

Parhaimmillaan viikko saattoi kulua näin: Maanantaina Veikkausliigaa, Ruotsin Allsvenskania ja Valioliigan iltaottelu. Tiistaina ja keskiviikkona Mestareiden liigaa. Torstaina pari peliä Euroopan liigaa. Perjantaina piti huilata, mutta viikonloppu oli sitten yhtä karkkipäivää.

Lauantai käynnistyi Englannin Valioliigan iltapäiväpelillä varttia vailla kolme ja päättyi Espanjan La Ligan myöhäisottelun loppuvihellykseen noin 00.50. Sunnuntain kattaus alkoi Italian Serie A:n iltapäiväpelillä kello 13 ja pelit jatkuivat jälleen puolille öin. Viikonloppuun saattoi hyvinkin mahtua 5–7 valioliigamatsia ja 2–4 ottelua Espanjan sekä Italian pääsarjoista. Kanavalla oli oikeudet myös Hollannin ja Ruotsin jalkapalloliigoihin, Suomen Veikkausliigastakin lähetettiin yksi ottelu viikossa.

Canal+ oli haalinut niin paljon jalkapallon tv-oikeuksia, että se ei pystynyt esittämään kaikkea. Sarjoja oli liikaa suhteessa kanaviin, mikä sai muun muassa italialaisen jalkapallon ystävät tuohtumaan, kun maan kärkiottelut joutuivat väistymään Suomessa seuratumman Englannin pääsarjan tieltä.

Nyt tuo tuohtumus tuntuu hemmoteltujen kakaroiden ulinalta. Jalkapallofanin karkkihylly on tyhjentynyt vuosi vuodelta, kun MTV3 on hävinnyt kilpailun tai luopunut vapaaehtoisesti lähes kaikista jalkapallo-oikeuksistaan.

Jäljellä on enää tänään alkava Valioliiga, jonka maailmanlaajuinen suosio ja tv-oikeuksien myyntiarvo ovat korkeampia kuin koskaan.

Se pistää miettimään.

Valioliigan suomalaiset tv-oikeudet ovat katkolla ensi vuonna. Jos Maikkarin maksutelevision linjauksista voi jotain päätellä, ei kanava liene valmis satsaamaan suuria rahoja jalkapalloon.

MTV Totalin valioliigapaketista katosivat tänä kesänä sen kuuluisin tv-kommentaattori Pasi Rautiainen ja pitkäaikaisin selostaja Mikko Innanen. Onko ensi kesänä Valioliigan vuoro?

Entä mitä muutos kertoo meistä suomalaisista jalkapallofaneista? Olemmeko nuukia ja köyhiä, vai onko meitä vain liian vähän?