Tyhmä suhdelukuvertailu paljastaa: Jyväskylä ei olekaan kuorojen kaupunki numero yksi

"Tämä vertailu ja siitä tehtävät johtopäätökset saattavat olla arveluttavia, kyseenalaisia ja höperöitä, kuten ehkä tämän kirjoittajakin."

Jyväskylä tunnetaan suomenkielisen kuoromusiikin kehittymisen ydinpaikkana. Aika usein puhutaan "kuorojen kaupungista". Onko se sitä todella?

Tampereella järjestetään kesäkuussa Tampereen Sävel. Se on laaja kuoro- ja yhtyelaulumusiikin festivaali, joka on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1975 lähtien. Ensi kesän Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen on ilmoittautunut 49 suomalaista kuoroa 20 paikkakunnalta. Esimerkiksi Helsingistä mukana on 13 kuoroa, Kaarinasta 3 ja Jyväskylästä 2.

Jaetaan paikkakunnan asukasluku Tampereen säveleen osallistuvien kuorojen lukumäärällä. Saadaan suhdeluku, joita vertailemalla selviää, mikä on tällä hetkellä todellinen kuorojen kaupunki Suomessa.

Korostettakoon, ennen kuin kukaan ehtii mieltänsä pahoittamaan, että tämä vertailu ja siitä tehtävät johtopäätökset saattavat olla arveluttavia, kyseenalaisia ja höperöitä, kuten ehkä tämän kirjoittajakin.

Vertailussa käy ilmi, että kuorojen paikkakunta numero yksi on Parkano. Siellä asuu 6 685 ihmistä, ja Tampereen säveleen osallistuu Parkanosta yksi kuoro. Se on siis yksi kuoro jokaista 6 685 parkanolaista kohti. Perää pitää Lahti: yksi kuoro 119 451 asukasta kohti.

Jyväskylästä osallistuu kaksi kuoroa: siis yksi kuoro 69 437 asukasta kohti. Tällä tuloksella irtoaa 15. sija 20 kunnan joukossa.

Voi voi.

Suurista, yli 80 000 asukkaan kaupungeista Jyväskylän edelle kiilasivat Tampere, Kuopio, Turku ja Helsinki. Taaksekin sentään jäi onneksi muutama: Vantaa, Pori, Espoo, Oulu ja Lahti.

Jyväskylästä Tampereen säveleen osallistuvat muuten Kamarikuoro Cantinovum ja Ruamjai.