Tylsyys on kaukana näistä MM-kisoista

Vuvuzeloja, kylmää, vähän maaleja, paljon maaleja.

Kuka voi väittää ensimmäisen kerran Afrikassa pelattavia MM-kisoja tylsiksi.

Pelistä on aina lukuisia mielipiteitä, mutta puitteet ovat silti aina puheenaiheena.

Tuskin koskaan aiemmin kisoja on järjestetty näin ikimuistoisissa maisemissa ja olosuhteissa.

Nämä kisat elävät vielä pitkään.

Ja niin se elää pelikin. Argentiina on jo lanseerannut uuden taktisen aseen, joka tuottaa vielä tulostakin. Maalipotkun antaminen paitsiottomassa tilanteessa vastustajan rangaistusalueen rajalla on pelote, jota ei ole ennen järjestelmällisesti käytetty. Kuka enää viitsii väittää, että Diego Maradona ei osaisi valmentaa.

Ookoo, yhden taktisen aseen keksiminen ei välttämättä tee miehestä huippuvalmentajaa, mutta osoittaa se ainakin ennakkoluulottomuutta. Ja sillä tavalla jalostuu legendoja, etenkin kun on varmaa, että Argentiina menestyy näissä kisoissa.

Hyvä, Maradona, kauan eläköön Diego.

Taitojensa ansiosta pelaajana niin arvaamaton legenda uskaltaa luoda uutta valmentajana ja hyvä niin.

Jalkapallo on peli jota pelataan kaikkialla. Ja ennen kaikkea sitä seurataan tarkasti jokaisessa maailmankolkassa. Sen takia uudistajaksi vaaditaan poikkeuksellisen kovaa luonnetta. Sellaisen jalkapallomaailma on löytänyt Diego Maradosta.

Mitä tekevätkään perinteiseen pelitapaan vannovat vanhoilliset valmentajat? Yrittävät luoda epävarmuutta Argentiinan ympärille laittamalla juoruja liikkeelle, että Maradona on joukkueen mestaruuden suurin uhka.

Kateellisten panettelua, näin on pakkoa sanoa.

Argentiina ja Hollanti ovat ainoat mestarisuosikit, jotka ovat kestäneet paineet alkukisojen aikana. Yhdistävä tekijä näillä mailla on se, että molemmilla ryhmillä on uudet valmentajat, jotka katsovat tulevaisuuteen. Mennyt on heidän mielestään mennyttä ja niin sen kuuluu ollakin.

Vaikka jalkapallo on vanha peli sääntöjä myöten, aina sitä voi uudistaa.

Ja itse asiassa sitä kuuluukin muokata. Välillä on voitettu puolustamalla, joskus ylivertaisella materiaalilla ja myös vahva hyökkäyspeli on toiminut silloin tällöin.

Nyt on selvästi meneillään lajin murros. Pelkkä pakittelu ei auta vaan nyt vaaditaan vastahyökkäysten lisäksi myös pallon hallintaa.

Nykyisen pelitavan taitaa parhaiten Argentiina. Maa ei ole koskaan ollut suuri suosikkini, mutta näiden kisojen vahvin mestarikanditaatti se on.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.