Tytöt miesten maailmassa

Sovinistimiehet tienaavat muita enemmän, väittää yhdysvaltalaistutkimus. Journal of Applied Psychology -lehdessä kerrottujen tutkimustulosten mukaan vanhakantaisen seksistisesti ajatteleva mies tienaa keskimäärin 8 500 dollaria vuodessa enemmän kuin modernimpi mies.

Tämäkin tutkimus olisi helppo niputtaa muiden höpöhöpötutkimusten sekaan, jos sovinistimiehet eivät olisi avanneet sanaista arkkuaan viime viikkojen aikana. Kertauksena lööppejä lukemattomille kerrottakoon, että VV-Auto Groupin Audi-osaston johtaja Esko Kiesi vertasi naista autoon ja FC Lahden toimitusjohtaja Hasse Kallström piti naisjalkapalloilua tyttöjen harrasteluna.

Vaikka autopuheet olisivat autohullun miehen mielestä katsottavissa kehuiksi ja vaikka sananvapauden nimissä voi lausua mitä tahansa, ison organisaation johdossa työskentelevän miehen odottaisi lausuvan poliittisesti korrekteja kommentteja. Eletäänhän nyt sentään modernia 2000-lukua.

JOKU MIES saattaisi ajatella, mitä se nainen siellä taas valittaa: äänioikeus annettiin naisille jo sata vuotta sitten, presidenttikin on nainen - ja joka vuosi juhlitaan naistenpäivääkin. Feminismi, sehän on vain naisten harjoittamaa sovinismia, eikä mitään tasa-arvon tavoittelua.

Olisi mukavaa pitää kahta sammakoita suustaan päästänyttä keski-ikäistä miestä yksittäistapauksina, mutta tosiasia on, että Suomi on vielä luolamiesten maa. Naisten euro on 80 senttiä, naispappien oikeudesta saarnata kiistellään edelleen, naisjohtajia on Suomessa vähemmän kuin muissa Euroopan maissa, eikä edes Helsingin Pörssiklubiin oteta naispuolisia jäseniä.

Kiesi-kohun aloittaneen Anna-lehden teettämän tutkimuksen mukaan etenkin naisjohtajiin kohdistuu syrjintää ja ylipäätään heikomman sukupuolen edustajista keskimäärin 16 prosenttia kertoo kokeneensa sukupuolisyrjintää työelämässä. Miehillä sama lukema on viisi prosenttia.

Olot eivät parane, jos nainen vaikenee, mutta jos nainen nousee barrikadille, hänet leimataan heti vihaiseksi feministiksi.

KUINKAS NIILLE sovinismilta haiskahtaneita kommentteja antaneille miehille oikein kävikään? Audi-miehen autopuheet toivat potkut. Jalkapallopamppu sen sijaan sai pitää työpaikkansa siitä huolimatta, että potkupallon perässä juoksevat tytöt nostavat kasvoille "pikkuisen irvistyksen".

Mitä voisimme tästä päätellä? Ainakin sen, että näköjään naista ei saa verrata autoon, mutta tytöttely on sopivaa. Ottakaa oppia, miesjohtajat.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen vuorontekijä ja avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.