Ukot, peskää kätenne

Silja Symphonya on tehosiivottu viime päivät noroviruksen takia, kun vähintään 250 laivalla matkustanutta sairastui mahatautiin. Viruksen alkuperästä ei tätä kirjoitettaessa ollut varmaa tietoa, ja vatsatautia on todettu toisellakin Siljan laivalla.

On tietysti huonoa tuuria, jos sairastuu risteilyllä, sillä noroviruksen voi saada monessa muussakin paikassa. Vatsatautivaara tulee usein mieleen, kun käyn huoltoaseman, kauppakeskuksen tai urheilupaikan vessassa.

Ei siksi, että huoltoasemien tai muissakaan vessoissa olisi epäsiistiä, sillä yleensä vessat siivotaan hyvin – on kyse mistä huoltamoketjusta tahansa. Suurempi ongelma tulee siitä, että yllättävän iso joukko miehiä marssii pisuaarilla tai pöntöllä käytyään ulos vessasta pesemättä käsiään. Havainnolta ei voi välttyä, vaikka haluaisikin.

Naisten vessojen tilanteesta minulla ei ole kokemusta, mutta arvelen, että naiset ovat siistimpiä kuin miehet.

Vaikka enemmistö pesee kätensä ja jopa kuivaa ne hyvin, käsien pesun väliin jättävät pissaajat ovat oikeasti ongelma. Likaisilla käsillä tartutaan kahvoihin, myytäviin tuotteisiin ja ties mihin. Ei todellakaan tee mieli tarttua paljaalla kädellä liikennemyymälän vessan ovenkahvaan.

Onneksi osaan huoltoasemien vessoista mutkitellaan sisään erilaisen seinämien välistä, joiden ansiosta pisuaarilla voi käydä avaamatta yhtään ovea tai koskematta kahvaan. Voisi veikata, että järjestely estää monta sairastumista.

Käsien pesu tuntuu olevan vaikeampaa yli viisikymppisille miehille kuin nuoremmille. Ehkä se on osalle ylimääräinen hidaste tai rasite kiireisessä elämänmenossa, vaikka käsien puhdistaminen vie vain hetken.

Mutta miten kaikki saataisiin uskomaan, että käsien pesu vessareissulla kannattaa? Keinot lienevät vähissä, sillä pelkkä valistus on hidas tie muutokseen. Uutiset vatsatautiepidemioista hätkähdyttävät ehkä muutaman päivän ja saavat toimimaan oikein, mutta sitten asia unohtuu.

Käsien pesemättä jättäminen lienee sukua miesten ikiaikaiselle tavalle kuseskella ulkona siellä, missä sattuu huvittamaan. Tai ehkä kyse on itsemääräämisoikeuden säilyttämisestä vielä jossakin asiassa.

Muutenkin koko pissaamisprosessissa (keksin kielikukkasen ihan itse) voisi olla tarkastelun paikka. Hoitoalalla työskentelevän tuttavan mukaan Suomessa säästyisi paljon aikaa siivouksesta muuhun työhön, jos miehet suostuisivat pissaamaan istualtaan.

Sovitaanko kuitenkin ensin, että käsienpesu vessakäynnillä on nykyistä useammin miesten asia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.