Ulkomailla olemme erityisen hiljaisia

En tiedä, oletteko huomanneet, mutta ainakin minusta vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät mielellään juttele keskenään ulkomailla.

Ennenhän kaikki oli toisin. Suomalaiset matkustivat suomalaisryhmissä eivätkä oikeastaan puhuneet muille kuin suomalaisille. Vasta kun Kanarian myyjät oppivat suomen alkeet, ulkomailla puhuttiin myös ulkomaalaisille.

Nyt suomalainen saattaa jopa harrastaa iloista small talkia englanniksi, mutta vaieta suomeksi, kun huomaa maamiehensä. Toisaalta vanha seuramatkaperinne elää edelleen. Nytkin Kaukoidässä monet suomalaisten matkailukohteet saavat yhä suomalaisempia piirteitä.

ITSEKIN TAIDAN nykyään jättää keskustelun väliin maamiehen kanssa karvaiden kokemuksien jälkeen. Joskus Pariisissa totesin metrossa suomea haastaville, että minäkin olen suomalainen. Vastaukseksi sanottu aijaa tarkoitti oikeasti, että entä sitten, mutta ruumiinkieli taas kertoi ihan suoraan, että eipä kiinnosta. Vaikeneminen taas jo huusi, että menisitpä pois.

Kiusallista voi olla myös, jos ei kansallisuuttaan ilmoita. Olin hiljattain New Yorkissa. Suomalaisiin en törmännyt viikkoon. Vasta viimeisenä päivänä aloin epäillä, että seisooko vieressä mies samalta kielialueelta. Varmistus tuli, kun seuraan liittyi toinen mies, joka totesi selvällä suomenkielellä, että kylläpä on krapula. Tilanne ei kuitenkaan ollut tällä ohi, sillä kun odotin hotellin edessä taksia lentokentälle tuntia myöhemmin sama seurue tuli suurempana samaan hotelliin. Ohimennessään heitä nauratti, että tuo punapipoinen kaveri näyttää ihan Lasselta.

Minä olin se punapipoinen kaveri, enkä vieläkään sanonut mitään. Olisi kannattanut, sillä seurue sattui vielä samalle lennolle Helsinkiin.

ULKOMAILLA OLEVAT suomalaiset luulevat myös kiusallisen usein, että suomi on sellainen kieli, ettei sitä maailmalla ymmärretä. Siksi kaduilla saatetaan puhua mitä sattuu.

Suomalaiset kuitenkin tekivät esimerkiksi pelkästään viime joulukuussa yli 300 000 ulkomaan matkaa. Joten ei kannata puhua tuhmia, haukkua muiden vaatetusta tai sanoa ääneen muutakaan, mitä ei Suomessa julkisella paikalla sanoisi. Todennäköisesti ympärilläsi on muita suomalaisia. He vain ovat niin kauan hiljaa, kun ympärillä on muita suomalaisia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.