Unelmien talkoo tyyppi

Yksi elämän ikiaikaisista totuuksista on, että puhuttaessa talkoista, osallistujia on pilvin pimein, mutta talkoitten konkretisoituessa tiettyyn ajankohtaan, näitä ”kyllä minullakin vasara kädessä pysyy” -tyyppejä on melko harvassa.

En viittaa tällä nyt omiin kokemuksiini, sillä olen todistanut monta kertaa yllättävän sankkaa ja jopa hämmentävän innokasta talkoisiin osallistumista. Olen yrittänyt tulkita talkoolaisten ilmeistä onko innon takana pelko. Että pelkäävätkö ystäväni ja sukulaiseni reaktiotani, jos jäävät pois....

Mutta siis. Puhun talkooremmeistä siis yleisellä tasolla. Aloin miettiä kuka olisi se televisiosta tuttu tyyppi – fiktiivinen tai oikea – jonka haluaisin sitouttaa talkooremmiini. Mieleen tuli heti PuuhaPeten jälkeen Terminator -elokuva. Ei. En ajatellut Arnold Schwarzeneggeria, vaikka tällä rakennusfirma onkin. En ajatellut edes miehen roolihahmoa, vaikka tästä olisikin huomattava apu isojen asioiden siirtelyssä. AjattelinTerminator 3 - Koneiden kapina -elokuvassa punaiseen nahka-asuun pukeutunutta T-X-robottia.

Kristianna Loken ilmentämä hahmo on nimittäin ideaali talkooporukan jäsen. Hän pystyy muuntamaan kätensä sekunnissa vaikka vasaraksi, höyläksi, porakoneeksi tai sahaksi. Hän ei ole moksiskaan pikkuisista tai edes isoista iskuista tai tikkailta tipahteluista.

Vähän pelottava hän toki on, mutta tehokkuus korvaa pelon tunteen ja eipä menisi rakentelu pelkkään vitsien laukomiseen ja turinointiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.