Unelmoinnin voisi lopettaa edes hetkeksi

Suomi kaataa Azerbaidzhanin vieraskentällä ja unelma Etelä-Afrikassa pidettävistä jalkapallon MM-kisoista elää. Näin hehkutettiin televisiossa viime lauantaina. Älkää nyt viitsikö!

Aina ei voi oikein tietää, ovatko tämän maan jalkapalloihmiset sokeita vai eivätkö he vain halua nähdä totuutta. Näiden MM-karsintojen saldo Suomella on yksi hyvä (Wales-voitto), yksi kohtalainen (Saksa-tasapeli) ja viisi surkeaa (Venäjä-tappiot ja nihkeät voitot lilliputeista) ottelua. Kuinka kukaan edes kehtaa puhua MM-kisoihin pääsemisestä?

Hyvä on. Onhan se teoriassa mahdollista. Keskiviikon jälkeen voi jo näyttää sarjataulukossa paljon paremmalta, kun Suomi voittaa Liechtensteinin, Saksa häviää kotonaan Azerbaidzhanille ja Venäjä vieraissa Walesille. Sitten Suomen tarvitsee enää voittaa Wales kotona ja Saksa vieraissa, ja ollaan jo aika lähellä kisapaikkaa. Joopa joo.

OLISIKO SILTI aika ryhtyä realistiksi, lopettaa turha unelmointi ja havahtua olemaan huolissaan suomalaisen jalkapallon tilasta? Siihen lauantaina vierailu Azerbaidzhaniin antoi aihetta.

Oli toki tiedossa, että itäinen vierailu on vaikea. Noloa sen sijaan oli se, että karsinnoissa tasan yhden pisteen Liechtenstenilta kaapannut ja ennen Suomi-ottelua maaleitta pelannut Azerbaidzhan hallitsi peliä pitkät tovit. Kotivoitto ei olisi ollut mikään vääryys, sillä ajoittain Suomi näytti kentällä selvästi huonommalta joukkueelta.

Surkeasti pelannut Suomi näytti kentällä vanhalta ja väsyneeltä. Toisaalta juuri nuo kaksi adjektiiviä kuvaavat hyvin Suomen tämän hetken joukkuetta. Joukkue on täynnä pelaajia, joiden parasta ennen -päivämäärä on mennyt umpeen jo vuosia sitten.

Kun vielä muistetaan Venäjä-pelit, joissa itänaapurimme sai maajoukkueemme näyttämään puulaakiporukalta, tuntuu aivan käsittämättömältä, että Pasi Rautiaista lukuun ottamatta muut asiantuntijat puhuvat yhä totiseen sävyyn MM-mahdollisuudesta. Pelaajien optimistiset puheet ovat vielä ymmärrettävissä, mutta asiantuntijoilta odottaisi kriittisempää näkemystä.

ÄLYTÖN UNELMOINTI kertoo jotain suomalaisesta urheilumaailmasta. Kun nykyisin menestystä tulee aiempaa vähemmän, Suomeen on syntynyt ajatusmalli, että jokaista pientäkin, epärealististakin, mahdollisuutta ylläpidetään ja hehkutetaan viimeiseen asti.

Esimerkkejä näistä löytyy helposti. Ennen yleisurheilun MM-kisoja voitiin unelmoida keihään nelosvoitosta ja Jukka Keskisalon mitalista. Moni lajifriikki varmaan yhä uskoo, että Suomi voittaa meneillään olevista lentopallon EM-kisoista mitalin tai että Jarkko Nieminen voittaa vielä joskus tenniksen grand slam -turnauksen. Tai että...

Toisaalta mikäpä siinä. Itsekin lottoan joka viikko ja saatan joskus jopa unelmoida päävoitosta. Siihen verrattuna Suomella on toki loistavat mahdollisuudet selviytyä jalkapallon MM-kisoihin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.