Unkari taas omilla teillään

Tapani Luotola

Unkarin perustuslakiuudistukset vaarantavat demokratian, sillä ne siirtävät merkittävästi valtaa parlamenttia hallitsevan oikeistokonservatiivisen Fidesz-puolueen ja sitä johtavan pääministeri Viktor Orbanin käsiin.

Euroopan unionin komission mukaan uudistukset ovat ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, että moisella perustuslailla unioniin pyrkivää maata ei voitaisi hyväksyä jäseneksi. Ihmisoikeusjärjestöt ovat samaa mieltä.

Europarlamentissa Unkarin on varoitettu vaeltavan kohti totalitaarista järjestelmää. Amerikkalainen Washington Post -lehti rinnasti Orbanin Valko-Venäjän itsevaltaiseen johtajaan.

Tämä on kovaa puhetta unkarilaisille, joille koko viime vuosisata oli kovaa koulua totalitarismista toiseen.

Unkari oli 1900-luvun alussa osa kaksoismonarkiaa Itävallan kanssa. Tappio ensimmäisessä maailmansodassa hajotti kaksoisvaltion ja pilkkoi Unkarin kolmanteen osaansa.

Unkari julistettiin ensin tasavallaksi, sitten Béla Kunin johdolla neuvostotasavallaksi. Lopulta valtaan nousi romanialaisjoukkojen tuella amiraali Miklós Horthy.

Punaisten kukistaminen johti valkoiseen terroriin, josta sikisi myös juutalaisvastaisuutta ja fasistisia liikkeitä. Toiseen maailmansotaan Horthyn Unkari osallistuikin Saksan myötäsotijana. Tappion häämöttäessä sodasta irtautuminen ei onnistunut. Keväällä 1944 saksalaiset miehittivät maan ja nostivat valtaan nukkehallituksen, joka jatkoi sotaa.

Saksalaismiehitys merkitsi kansallisen opposition nujertamista ja sinetöi maan juutalaisten kohtalon. Lopulta myös puna-armeija kosti poliittisen johdon valinnat armottomasti kansalle.

Toisessa maailmansodassa menehtyi sotilas- ja siviilitappioina, tuhottuina juutalaisina ja Josif Stalinin Neuvostoliiton vankileireille kadonneina ehkä jopa 900· 000 unkarilaista.

Poliittinen mielivalta ja terrori jatkui myös neuvostomiehityksen kaudella. Kommunistien johtamassa uudessa kansantasavallassa kaikki valta keskittyi puolueen pääsihteerille Mátyás Rákosille, Unkarin ”pikku Stalinille”.

Stalinin kuolemaa seurannut ”suojasään aika” Neuvostoliitossa huipentui Unkarissa kansannousuun vuonna 1956. Kommunistijohtaja Imre Nagyn hallituksen johdolla Unkari julistautui puolueettomaksi ja erosi Varsovan liitosta. Mutta kun vetoomukset kansainvälisestä tuesta eivät saaneet vastakaikua, kansannousu kukistettiin ”veljellisen” verisesti ja Nagy teloitettiin.

Seuraava mahdollisuus tuli paljon myöhemmin. Itä-Euroopan vapautumisessa sosialismista Unkari oli sananmukaisesti tiennäyttäjä: juuri Unkarin länsirajan avaaminen itäsaksalaisille keväällä 1989 johti lopulta Berliinin muurin sortumiseen.

Unkari on ollut EU:ssa vuodesta 2004. EU-politiikasta on vallinnut harvinainen kansallinen konsensus, joten kansainvälinen arvostelu on monille järkytys. Fideszin yksinvaltaa vastaan on osoitettu mieltä, mutta vahvin reaktio on ollut pettymys politiikkoihin. Kyselyjen mukaan jopa 60 prosenttia unkarilaisista jättäisi nyt äänestämättä vaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.