Urariski ja lyhyt aikajänne jarruttavat sijoittamista

Kenelläkään ei oikein ole kanttia ottaa putoavia veitsiä kiinni. Putoaviin osakekursseihin viittaavan pörssisanonnan mukaan niin ei pitäisi tehdäkään. Haavojahan siinä kouriinsa saa. Putoavia osakkeita on ikävä ostaa, jos sijoittajan urakehitys on ostojen onnistumisesta kiinni. Varsinkin instituutiosijoittajan urariski on vielä liian suuri, että osakeriskiä voisi lisätä. Sijoitusten tuottoisuutta ei tällä hetkellä mitata vuosien saatossa, vaan aikajänne on viikkoja.

Viime tiistain kurssinousu oli mukava yllätys, sillä jonkin sortin ponnahdusta jo kaivattiinkin. Korkojen reipas lasku ja elvytyshankkeet ovat olleet kuin bensaa olisi levitetty kadulle, mutta huonojen talousuutisten vuoksi tulitikut ovat olleet vielä märkiä. Nyt joku iski kuivan kipinän, joten kertaleimahdushan siitä tuli. Jo ovat kommentaattorit ehtineet kertomaan, että pahin on takana. Toivottavasti.

Amerikkalaiset pankit ovat keskeisessä asemassa, kun tulevaisuutta arvuutellaan. Sieltä on kuulunut rohkaisevia uutisia. Alkuvuosi on sujunut liiketoiminnallisesti kannattavasti. Luottotappioista ei tosin sanota mitään.

Pankkeja auttaisi, jos omaisuuseriä ei tarvitsisi kirjata taseessa markkinahintaan, jos ne on suunniteltu pitkäaikaisiksi sijoituksiksi. Kaikelle omaisuudelle ei tässä poikkeustilanteessa ole olemassa luotettavaa hinnoittelua, sillä markkinoiden hinnoittelukyky heikkeni viime syksynä. Alaskirjaukset vähentävät omaa pääomaa, jolloin pankkien mahdollisuudet antaa rahaa lainaksi hupenevat.

SUOMELLA ON jännittävä sijainti, sillä meidät on piiritetty. Tästä motista on vaikea päästä ulos. Meitä saartavat devalvoituneiden valuuttojen maat. Norja tekee pohjoisessa pienen poikkeuksen.

Suomalaisten vientiyhtiöiden hintakilpailukyky on koetuksella, sillä esimerkiksi ruotsalaiset konepajat ovat saaneet merkittävää etua heikosta kruunustaan. Pohjoismaisiin yhtiöihin sijoittavaa voikin neuvoa katsomaan ruotsalaisia yhtiöitä, sillä niistä voi saada lisätuottoa, jos kruunu joskus sattuisi vahvistumaan.

ÖLJYN HINNAN sadan dollarin tynnyrihinnan lasku viime kesästä antaa taloustukea useimmille maille. Tietysti Venäjä ja Kazakstan kärsivät keskeisen vientituotteensa hinnoittelusta, mutta melkein koko muu maailma hyötyy.

Vaikka BKT-luvut ovat viime vuoteen verrattuna kaikkialla laskussa, olisivat ne vielä heikompia, jos öljyn hinta jostain kumman syystä keikkuisi viime kesän tasoilla.

Tätä elvytystä ei ihan aina ole muistettu huomioida.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

TIISTAI

Tilastot: Tuottajahintaindeksit ja kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi helmikuulta, OP-Pohjola-ryhmän suhdanne-ennuste. Yhtiökokoukset: Glaston, Lemminkäinen, Martela, Stockmann. KESKIVIIKKO

Yhtiökokoukset: Citycon, Elisa, Julius Tallberg - Kiinteistöt, Outotec, Tamfelt, Tekla, Uponor. USA:n ja Japanin keskuspankkien korkopäätökset. TORSTAI

Tilastot: Väestön ennakkotilasto helmikuulta, euroalueen kausitasoitettu teollisuustuotanto tammikuulta. Tilinpäätökset: Tiimari. Yhtiökokoukset: Elektrobit, Ixonos, Tecnomen, Yleiselektroniikka. PERJANTAI

eQ Prime laskee 2,25 prosenttiin. Tilastot: Palkkasummakuvaajat ja rakennusluvat tammikuulta, euroalueen kauppatase tammikuulta. Yhtiökokoukset: Kesla, Pohjois-Karjalan Kirjapaino, Suominen Yhtymä. MAANANTAI

Sampo Prime laskee 2,40 prosenttiin. Tilinpäätökset: GeoSentric. Tilastot: Uudisrakentamisen volyymi-indeksi tammikuulta. Yhtiökokoukset: Elcoteq SE, Orion.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.