Uskalla ostaa halvallakin

Pankkien sijoitusrahastojen myynti noudattaa vuodesta toiseen samaa kaavaa. Osakekurssien ollessa korkealla ovipumput laulavat ja nettisivut suhisevat, kun säästäjät ostavat osake- ja yhdistelmärahastoja.

Kun osakekurssit ovat laskussa, rahasto-ostokset vähenevät. Järkevä kuluttaja hankkii kahvipakettinsa tarjouksesta ja vaatteensa alennusmyynneistä. Mutta osakemarkkinoilla hän toimii liki päinvastoin. Hän ei uskalla hyödyntää osakkeiden alamäkeä.

Tämä johtuu osaltaan rohkeuden puutteesta, mutta toisaalta siitä, että osakekurssien laskiessa uutisointi on mollivoittoista. Tappiomieliala tarttuu säästäjään. Kun jokainen omistettu rahasto-osuus hinnoitellaan viimeksi toteutuneeseen kurssiin, saattavat kaikki aiemmat ostokset vaikuttaa hölmöläisen hankinnoilta. Tällöin pitää muistaa sijoittamisen pitkä aikajänne. Kurssien taas noustessa jokainen rahasto-osuus hinnoitellaan korkeammalle. Rahasto-osuudet kelluvat markkinoiden mukana.

Jatkuva kuukausisäästäminen on tavalliselle säästäjälle erinomainen idea. Hänen ei tarvitse huolehtia ajoituksesta. Sen voi toteuttaa helposti sopimalla rahastoyhtiön kanssa, että kerran kuukaudessa tililtä lähtee automaattisesti ennalta sovittu summa. Rahalla merkitään rahastoja päivän kurssiin. Hintojen ollessa matalalla summalla saa kappalemääräisesti enemmän rahasto-osuuksia kuin hintojen ollessa korkealla. Pitkällä aikavälillä pienistä puroista kertyy mojova summa.

Jatkuvaa säästämistä voi tehdä itsekin laittamalla aikomansa summa rahastoihin esimerkiksi kerran kuukaudessa. Tällöin on vaara, että sijoitus voi jäädä helposti tekemättä, jos löytyy sillä hetkellä paremmalta tuntuva rahanreikä. Pahimmassa tapauksessa säästäjä haluaa olla markkinoita viisaampi ja säännöstelee ostoksiaan markkinatilanteen mukaisesti. Yleensä tämä johtaa huonoon lopputulokseen.

Jatkuvaa säästämistä ja sijoittamista tehdään isollakin rahalla. Suursijoittajat tekevät niin miljoonakaupoillaan, kun haluavat hajauttaa kurssiliikkeisiin liittyvää ajoitusriskiä.

Oikeaan ajoitukseen pyrkineiden säästäjien tarinat ovat usein melko surullisia. Pahimmillaan rahastosäästäjäksi on lähdetty hetken huumassa osakemarkkinoiden nousun aikana, mutta kun lasku koittaa, on osuuksista luovuttu. Säästäjä ei ole ymmärtänyt pitkäaikaisen säästämisen tärkeyttä, ja tappiota tulee. Jotkut jatkuvan säästämisen aloittaneet keskeyttävät uusien rahastojen ostokset osakemarkkinoiden laskun ajaksi. Tällöin he eivät hyödy osakemarkkinoiden alakulosta. Lopputulos on aikomusta kehnompi.

Jos säästäjälle laitetaan eteen osakkeiden kurssikäyrä ja kysytään, missä kohtaa hän haluaisi osakkeita ostaa, suurella varmuudella sormi osoittaisi kurssikäyrässä olevaa monttua. Myynnit hän tekisi kurssien ollessa korkealla. Testitilanteessa tämä on helppo kertoa, mutta harmi kyllä, oikealla rahalla hän toimii helposti päinvastoin. Tämä selviää vertaamalla pankkien rahastomyyntiä ja osakemarkkinoiden kurssikäyriä.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.