Uskallusta tulvillaan on raikas syyssää

Vanha kunnon jääkiekkokausi on alkamassa taas. Lätkäfaneilla on into piukassa. Asetelmat ovat kutkuttavat. Mikä joukkue on tänä vuonna terästä, mikä puuta, hiiohoi.

Onko kuningas jääkiekon vetovoima entisellään, tarttuuko kuume vai viekö influessa voiton. Kuka kerää laman keskellä parhaat katsojaluvut, kuka sponsoreista voittaa rahansyöttötilaston. Entä pelillinen anti sitten, raikaako ylämummo, onko verkko solmussa kun vetoa lyödään. Lopsahtaako ropelikiekko hanskaan, kenen nyrkit puhuvat karuinta kieltään.

Entä miten käy kotikaupunkimme lippulaivan tarunhohtoisen viime kauden jäljiltä. Jomottaako mestaruuskrapula, jatkuuko lento, riittääkö synergia. Ovatko uudet vahvistukset luottamuksen arvoisia, itketäänkö Hippoksella kitkeränhaikeasti lähtijöiden perään. Kaliseeko Väli-Suomen hegemoniaotteluissa kalpa vai riehuuko hurrikaani.

Rohmuaako pelikaani nokkansa täydeltä säihkyvänkultaista kalaa. Puhkeaako jättimäinen kupla: jokeri pokeri poks. Kariseeko viimeinkin suomenruotsalainen geenirasite kun Nordenskjöldinkadulla pelataan sikaa. Ovatko espoolaiset tänä vuonna sinisiä vaiko vain allapäin. Onko kärppälauma rautaa, jumalauta.

Valutetaanko jollain puol jokkee hunajata hunajata vaan. Mahtuuko idän jättiläinen nahkaisiin saappaisiinsa. Onko ritaripaidoilla peitsi ylväästi tanassa, kimmeltääkö sotisopa aamukasteen lailla. Räiskyykö tuli ja tappara Tammerkosken sillalla. Pistääkö ilves murisemaan muutkin kuin oman poikueensa. Avautuuko lukko, kestääkö kahleet. Leivotaanko porissa ässiä vai hanna-tädin erikoisia, vai poriseeko pata ihan omiaan taas.

Kuka valmentajista vetää herneen nenään, kuka raivoaa, kuka analyyttisemmin ottaa. Kenen kalju komeimmin kiiltää, ketä pahiten puristelee mainoksilla kirjailtu paidankaulus, kellä ronskimmin hikoaa haarusväli. Kuka seeproista tarvitsee heiniä, kuka viheltelee, kuka viheltää. Kuka heistä on nuija, kuka muuten vain omituinen. Niin paljon kysymyksiä ennen h-hetkeä, niin paljon avoimia kortteja.

Ihan pian se koittaa, ihana syksyinen autuus. Se hetki kun mestaruustason jääkiekkoilija vihdoin viimein uskaltaa pukuhuoneesta salamavalojen välkkeeseen. Mieli askartelee niin fanilla kuin rivikatsojalla. Nouseeko hän joukkueensa avainpelaajaksi, viekö hän kaiken mediatilan, tuleeko hänestä yleisön lemmikki, joka talutushihnassa rimpuilee. Ja jos, saako hän palkankorotuksen, hankitaanko hänelle oma saippua suihkutiloihin vai peräti oma pukuhuone. Liimaantuuko vastustaja iholle, keihästetäänkö häntä törkeästi takaapäin vai otetaanko kontaktia laisinkaan. Roikkuvatko hardcorefanit testosteronitason laskettua, actionin jälkeen, tekstiileissä vai oma kulta kaulassa.

Ja jos pitkän rumban jälkeen on aika ilon ja leikin, kuka nousee viimeisenä kasan alta kuin lintu, kuka kohottaa pojan käsivarsilleen ja saunanlauteilla ylinnä hoilaa den glider in. Kuka uljas on se, joka vihdoin näyttää kaapin paikan.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.