Uuno Turhapuro, muistoa kunnioittaen

Uuno Turhapuro on kuollut. Uuno Daavid Goljat Turhapuro syntyi Heinolan maalaiskunnassa kuudennen käskyn kohdalla vuonna 1946. Näin Uuno itse on asian ilmaissut.

Uuno Turhapuro muistetaan rikkinäisestä verkkopaidastaan, huonoista hampaistaan ja räjähtäneestä kampauksestaan, mutta ne olivat vain ulkokuorta. Turhapuro ei peitellyt laiskuuttaan, ylensyöntiään, rahanhimoaan ja pyrkimystään helppoon elämään, mutta pahuutta hänestä ei löytynyt pisaraakaan. Uunon sydän oli kultaa.

Uunon puheenlahjat olivat mestarilliset. Niiden avulla hän selvisi ongelmistaan ja menestyi työelämässä koulutuksen ja kokemuksen puutteesta huolimatta. Uuno käytti vaatimatonta titteliä johtaja, mikä ei anna täydellistä kuvaa hänen monipuolisista lahjoistaan.

Turhapuro kokeili muun muassa rautakauppiaan, asianajajan, diplomiviulistin, näyttelijän, kaksoisagentin, kapellimestarin, katsastusmiehen, kunnanjohtajan, lastenvahdin, linnunpelättimen, majurin, matkaoppaan, poliisikoiran, professorin, koemakaajan, tennisvalmentajan, veroviraston erikoistarkastajan ja Suomen tasavallan presidentin ammatteja.

Uuno arvosti naiskauneutta, mutta hänen elämänsä rakkaus oli vaimo Elizabeth. Uuno Turhapuro vietti iloisen elämän, jota varjosti ainoastaan Esson baarien ja grillikioskien väheneminen. Uunoa jää kaipaamaan valtava joukko ihmisiä, vaan ei hänen appiukkonsa vuoristoneuvos Tuura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.